Dokumentarni menu na Baščaršiji - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      Dokumentarni menu na Baščaršiji

Dokumentarni menu na Baščaršiji

Laganim odbrojavanjem, stigosmo i do prvoga dana festivala, večeras je svečano otvorenje, a mi vas častimo i potpunim pregledom dokumentarne ponude.

filmski.net 19.08.2005 0 komentara

Dokumentarni menu na Baščaršiji

Dok je u festivalskim redovima danas zavladala strašna gužva, jagma za kartama i pozivnicama za raznorazne premijerne domjenke i prezentacijske tulume i koješta drugo, mi nudimo, k'o po špagi poredane dokumentarne naslove u kojima će moći guštati posjetitelji festivala. Radi se o mahom provjerenim naslovima, barem što se tiče sekcije pod imenom 'Panorama', mada niti regionalna nije bez priznanja. A, ne!

Panorama dokumentarni program

Panorama donosi osam filmova, osam svjedočenja o životu i povijesti.
*'Darwin`s Nightmare', već dobro znani i nagrađivani film Austrijanca Huberta Saupera, koji smo mogli vidjeti i na našem Motovun film festivalu. Pisali vam o njemu – slobodno na izvor informacija.
*'Three Rooms of Melancholia' finske redateljice Pirjo Honkasalo. 'Never ending story' u tri dijela o sukobu između Rusije i Čečenije. Ovaj uradak mogli ste vidjeti na ZagrebDoxu gdje je dobio i glavnu festivalsku nagradu, Veliki Pečat.
*Michael Tucker i Petra Epperlein 'krivci' su za provokativni 'Gunner Palace', priču o svakodnevnici američkih vojnika u Iraku u kojoj je suradnja SAD vojnika i Sadama Husseina normalna kao što je normalno 'Dobro jutro!'. Svako jutro.
*Španjolka Mercedes Alvarez zaslužna je za fimić 'Nebo se okreće' koji priča o tome kako se provodi vrijeme u jednom španjolskom selu. Redateljica je posljednja stanovnica toga mjesta koja je u njemu i rođena, što pridonosi impresivnosti i autentičnosti cijeloga filma.
*'Young Rebels' Amerikanke Anne Boden i prijatelja joj Ryana Flecka (naslovna) o kubanskom hip-hopu temom budi znatiželju, a nije li to najzdraviji poticaj za otići pogledati neki film, pa makar se i zdravo razočarali!?
*Meksikanac Eugenio Polgovsky Ezcurra autor je zapanjujućeg zapisa o siromaštvu u opasnoj pustinji u unutrašnjosti Meksika, koji je nazvao 'Tropic of Cancer'. Autoru je ovo prvi dokumentarni uradak.
*Scott Dalton i Margarita Martinez autori su problematičnog i intimnog kolumbijskog dokumentarca 'La Sierra'. Ovaj doc je ove godine bio na programu Human Rights Watch Film Festivala i Silverdocsa.
*'Crni pas - priče iz španjolskog građanskog rata' film je Mađara Peter Forfgacsa, nizozemskog producenta, a kompletni film je - španjolski.

'Škver Blues', Goran Čače

Regionalni dokumentarni program

Program Regionalnih dokumentaraca donosi nam četrnaest priča. Od toga su tri hrvatske. Sjajna Dana Budisavljević i njezin debitantski 'Sve 5!', pobjednik ovogodišnjih Dana hrvatskoga filma o kojem vam već puno blagoglagoljili jesmo pa tko nije – nek' se odmah kazni makar intervjuom s mladom autoricom. Još jedna mladica s ADU, studentica Ivona Juka s 'Plavim Ponyjem' je također u konkurenciji (film je bio prikazan i na ZagrebDoxu te na DHF-u) i kolega joj sa splitskoga UMASa Goran Čače sa svojim 'Škver bluesom', malo južnijim odgovorom na nagrađivani dokumentarac 'Godine hrđe' Andreja Korovljeva o pulskom brodogradilištu. Čačin je film ove godine prikazan na DHF-u, no u sekciji odbijenih radova.

Ovoga puta iz Srbije stiže samo jedno ostvarenje + jedan uradak s Kosova. Ljiljana Prvulović donosi nam 'Decu iz limenog sela', priču o romskom selu u južnoj Srbiji u kojem žive trubači, a film zapravo govori o djeci i o njihovoj doživotnoj karijeri muzičara u limenom selu. Čak je i Chaplinova unuka napravila dokumentarac o već vrlo poznatom festivalu truba u Guči. Kosovske boje brani film 'Tri koraka do spasa' autora Orhana Kerkezija.

Dva ostvarenja dolaze iz Rumunjske: 'Velika komunistička pljačka banke' Alexandra Solomona i 'Most' Ileane Stanculescu, susjedna Bugarska također donosi komada dva – 'Georgi i leptiri' Andreya Paounova, znalca publike ZagrebDoxa, ujedno i jednog od pobjednika i 'Smrt i cijelim putem nazad' Zornitse Sophie.

I pet domaćih (BiH) komada za kraj: 'A Propos de Sarajevo' Harisa Pašovića, 'Don' Ðikić Seada, 'Pjesma ostaje ista' Harisa Prolića, 'Sevdah most koji traje' Mire Erdevički i 'Ljubav na granici' Miroslava Mandića, koji je svoju svjetsku premijeru imao na nedavno završenom Locarno Film Festivalu, a sada će ga moći pogledati raja iz Sarajeva.

Selektori, Rada Šešić (Regionalni dio) i Howard Feinstein (Panorama dio), čini se tako, složili su primamljivi i slasni kolačić, zapravo pitu. Pa ako ste se uputili ili ste već tamo - preporučam griz.

www.sff.ba

Komentari

Nema komentara.