Aktivist ili plain American? - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      Aktivist ili plain American?

Aktivist ili plain American?

Nakon nagrađivanog dokumentarca 'Super Size Me', Morgan Spurlock u reality tv arenu u ubacio je kršćane i muslimane, gay i straight ekipu.., pa tko živ, a tko mrtav. 

m.n. 18.05.2005 0 komentara

Aktivist ili plain American?

Ukoliko ste od onih koji misle da je Morgan Spurlock, autor dokumentarca 'Super Size Me', u duši aktivist i panker, sljeduje vas jedno grdno razočaranje. Jerbo, isti je čovac, nakon što je dobrano prodrmao taj smrdljivi McDonalds i posjetio više od stotinjak američkih škola ne bi li svjedočio o tome koliko je važna zdrava prehrana, odlučio eksperimentirati i snimiti tv-reality show.

Uzgred budi rečeno, od priče oko filma 'Super Size Me' profitiraše i njegova veganka djevojka koja je samo što nije izdala knjigu o tome kako je mali Morgan smršavio, opisavši nadugo i naširoko koliko je vremena trajalo izbacivanje toksičnih komponenata iz njegova tijela. No, osim tog silnog profita, Morgan ima i pokoji problemčić - ovih je dana Reuters objavio da ga kompanija koja mu je iznajmila prostore za potrebe snimanja 'Super Size Me' tuži zbog nekih nerazriješenih računa. Uopće nije riječ o nekoj bezazlenoj cifri tj. nije pohlepan samo Spurlock nego i ostali - pa su brojke dosegle basnoslovnih 40 milijuna dolara!!! Kome opanci, a kome obojci!

Da nije sve tako crno i da reality show nije samo puki paravan za mlaćenje para, dokazuje zorno i promišljena tematika kojom će se Spurlock baviti. Naime, u tv-serijalu naslovljenom '30 Days', pojedinci će na punih mjesec dana biti smještani u druge sredine i situacije diljem Amerike, a sve s plemenitim ciljem edukacije i senzibiliziranja američke javnosti na probleme u društvu. To što je činjenica da će na istom dići lovu paradoksalna ipak nas ne bi trebalo smetati.

U pojedinim epizodama ovog realitya će tako ortodoksni kršćanin biti smješten u kvart gdje žive Muslimani (ne bi li se suočio sa svim predrasudama koje prate islamsko društvo od 11. rujna), konzervativni straighter će mjesec dana živjeti s cimerom koji je gay, a majka će početi nekontrolirano piti ne bi li na taj način poslala upozorenje svojoj kćeri tinejdžerici koja eksperimentira s alkoholom.

BBC navodi da se u prvoj epizodi alternativnim načinima življenja podvrgava i sam Spurlock i zaručnica mu Alex Jamieson – par punih trideset dana testira kako je životariti na američkom minimalcu, raditi dva posla i krpati kraj s krajem. Reality s prikazivanjem kreće u lipnju, a utjecaj koji će imati na pojedince i američko društvo u cjelini možemo samo zamišljati.
Komentari

Nema komentara.