Skrivena kamera na Burzi - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      Skrivena kamera na Burzi

Skrivena kamera na Burzi

Sutra, četvrtak, HRT, drugi program u 18.45. U Hrvatskoj ima preko 300 tisuća nezaposlenih. Večina njih bila je na Burzi rada. Slušaj i gledaj što su im tamo rekli.

t.r. 06.04.2005 0 komentara

Skrivena kamera na Burzi

Kako bi i sretnici koji to nikad u životu nisu učinili vidjeli kako zaista izgledaju razgovori službenica s nezaposlenima i poslodavcima u zagrebačkom zavodu za zapošljavanje, pobrinuto se scenarist i redatelj Silvio Mirošničenko. On je uz pomoć snimatelja Darka Halapije na zagrebačkom Zavodu za zapošljavanje u Zvonimirovoj ulici postavio skrivenu kameru i od prikupljenog materijala snimio polusatni dokumentarac 'Burza'.

Snimanje filma je trebalo početi oko Božića, jer je autor želio uhvatiti slavljenički štimung koje je u suprotnosti s temom. No, zbog novih organizacijskih shema unutar Dokumentarnog programa snimanje je pomaknuto na sredinu siječnja. Od redatelja smo saznali da je snimanje trajalo sedam dana, ako se ne računa izviđanje.

'Trebalo je odabrati i položaj kamere iz koje će se najbolje vidjeti osobe koje nas zanimaju, a da pri tome one ne uoče prisustvo kamere koja je uz pomoć posebno konstruirane scenografije zajedno s mikrofonom zamaskirana na stol. Sve osobe koje su snimljene morale su potpisom dati suglasnost da možemo koristit snimke.' – rekao nam je redatelj dodavši da nekoliko izuzetno zanimljivih osoba očekivano nisu pristale potpisati.

'Kod ovog filma je važno da gledatelj poznaje širi kontekst u kojem je film urađen ( situacija u Hrvatskoj, mentalitet itd. ). Nikad nisam želio igrati na sigurno i po prokušanim kalupima. U ovaj film sam ušao s dubokom sviješću kako mnogo riskiram (ne mogu usmjeravati osobe pred kamerom već samo snimatelju davati upute o načinu kadriranja ) i da mi se može dogoditi da napravim ispod prosječan film. Na kraju sam bio izuzetno zadovoljan.', dodao je autor. 

Premijeru dokumentarca imate priliku vidjeti i vi – sve što morate učiniti je u četvrtak (7. travnja) u 18.45 upaliti televizor i prebaciti na drugi program HRT-a. Silvio je svjestan da je riječ o filmu lokalnog karaktera, 'minimalistički ogoljen, anarhistički montiran s grubim rezovima tako da ne plijeni na vizualnoj razini već na onoj koja prati psihološku liniju protagonista', pa je pomalo skeptičan oko uspjeha na festivalima. No, kako je reakciju publike teško predvidjeti, možete se nadati da će biti još prilika da vidite ovaj film.

Komentari

Nema komentara.