Protest protiv Oscarovca - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      Protest protiv Oscarovca

Protest protiv Oscarovca

Kao što znate, Oscara za najbolji dokumentarac je dobio film 'Born Into Brothels' Zane Briski i Rossa Kaufmana. No, nije svima u Calcutti drago zbog toga.

t.r. 07.03.2005 0 komentara

Protest protiv Oscarovca

U prvom redu mislimo na vijeće Durbar Mahila Samanway, koje se brine za seksualne radnice iz Sonagachhija gdje je sniman film. Njihova glavna primjedba upućena je redateljici Zani Briski (na naslovnoj fotografiji s jednom od djevojčica) koja je snimila film bez konzultiranja nevladinih organizacija. Oni se smatraju jako važnima, pa tvrde da je snimanje trebalo odobriti njihovo etičko povjerenstvo. Bijesni su na Zanu jer se oglušila čak i na zahtjev da im pošalje kopiju dokumentarca.

Vjerojatno se, baš kao i Briskijeva, pitate zbog čega bi joj bila nužna njihova dozvola. Nije joj nužna, ali oni očekuju da se ljudi prvo njima obrate jer 'rade u jako osjetljivoj zoni'. Kako nitko iz spomenute nevladine organizacije nije vidio film, pa se boje da nije prikazao živote prostitutki u pravom svjetlu! Tvrde da su molili redateljski dvojac nekoliko puta da im priredi projekciju, na što su se odglušili. Stoga će pisati Akademiji kao bi protestirali jer je 'Briski možda iskoristila živote običnih seksualnih radnica za svoju vlastitu korist'.

Ne znamo je li situacija smiješna ili tužna. Da je itko od njih pogledao dokumentarac (kao što ste to mogli učiniti na ZFF-u), vidjeli bi da su njihovi strahovi bezrazložni. Briski je počela proučavati život prostitutki u Sonagachiju 1998. godine, ali se s vremenom počela sve viša zanimati za živote njihove djece. I odlučila njihovu kreativnost potaknuti dajući im u ruke fotoaparate. Njihova umjetnost dala im je motiv da upravo djeca budu tema doca.

A što misle djeca? 14-godišnja Puja, jedna od junakinja filma, je jako sretna što je 'teta Zana' dobila Oscara, kaže da je njoj i drugoj djeci film promijenio živote i da joj mnogo duguju. Na Zanin poticaj mnoga su se djeca vratila u školu, a Puja je čak krenula na kompjuterski tečaj. A umalo smo zaboravili spomenuti 100 tisuća dolara koliko je prikupljeno zahvaljujući fotkama djece koje su obišle svijet. No, to spomenutoj nevladinoj organizaciji nije bitno, oni pošto poto žele dokazati da su glavne lole u svom dvorištu.

službeni site

Komentari

Nema komentara.