Motociklom od Londona do New Yorka - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      Motociklom od Londona do New Yorka

Motociklom od Londona do New Yorka

Dokumentarna serija Long Way Round prati dvojicu pustolova u motociklističkom krstarenju. Jedan od njih je 33-godišnji glumac Ewan McGregor.

t.r. 03.11.2004 0 komentara

Motociklom od Londona do New Yorka

Drugi je njegov pet godina stariji kolega Charley Boorman, najpoznatiji po tome što mu je otac redatelj John Boorman ('Egzorcist 2', 'Excalibur', 'Beyond Rangoon'). Njih dvojica upoznali su se i skužila na snimanju filma 'The Serpent's Kiss'. Već u ranoj fazi prijateljstva naložili su se na putovanje motociklima. Prvo su razmišljali o Španjolskoj, ali su im ambicije porasle drastično. Odlučili su se na putovanje od Londona do New Yorka!

Kako? Pa preko oceana nije cesta asfaltirana? Piše vam u naslovu serije – 'Long Way Round', okolnim, dužim putem. Više od trideset tisuća kilometara preko Europe, Ukrajine, Kazakstana, Mongolije, Kine, Sibira, Aljaske i Kanade. Jasno, Beringov prolaz nisu preplivali, nego preletjeli, ali sve ostalo su prešli na dva kotača.

Neki od nas ne bi krenuli na ovakvo putovanje ni avionom. Doduše, kad pročitate ponešto o detaljima putovanja, shvatit ćete da nije bilo ni smrtonosno ni preopasno putovanje i da su njih dvojica za Željka Malnara obične papčine. Ekstravagantne motocikle poklonio im je BMW, na putovanju su ih pratili kamermani, producenti, asistenti i kamion-dva puni namirnica. I još k tome nisu bili ni u jednoj arapskoj zemlji.

U prvoj epizodi ne susreću se s previše opasnosti. Nemaju baš previše briga jer su tu sponzori, konzultanti i suradnici koji misle za njih. Dobar dio vremena posvećen je njihovom cijepljenju. 'Misli muške misli' – hrabrio se je McGregor primajući ubod. Nakon što ih nauče kako izbjeći napad i kako rukovati pištoljem, konačno kreću na put.

Fensi scenografija za teški motociklističko-dokumentarnu putešestviju

U seriji se McGregor ne ponaša kao zvijezda, nego kao potpuno normalan čovjek koji želi obići neke od najvećih svjetskih pripizdina. Kao da je jednostavno sretan što može putovati 'cestom kostiju' kroz sibirsku tundru. Boorman je nešto povučeniji, ne trudi se nikoga dojmiti. Ewan pjeva i svira gitaru pred kamerama, dok Charley ne pokušava nikog zadiviti. O njemu najviše saznajemo kroz izjave majke i sestre blizanke, koja se zapitala: 'Dobro je činiti različite stvari u životu, nije li?'. Jest, Daisy, jest.

U drugom dijelu serije, kada su već zajahali cestu, više problema su imali s papirologijom i dokumentacijom na granici nego s fizičkim poteškoćama. Iako je benzin kojim je poprskan McGregor izazvao opću histeriju među ekipom. Scene čekanja, pregovaranje i zbijanje šala o putnim maštarijama samo su dio čari koje donosi putovanje. I vjerujte, puno je bolje gledati kako graničar nekog zajebava nego biti u njegovoj koži.

Još samo jedan aspekt, onaj dnevnički. Boorman je tu ideju u startu odbacio, dok se McGregor povjerava gledateljima. Meditira, iskreno razmišlja i dijeli s publikom razmišljanja o tome tko je on zapravo i kog vraga radi na tom putovanju. I upravo tu jednostavnost njihovog projekta (otići daleko, daleko) postaje neodiljiva. 'Naša ideja je bila krenuti u pustolovinu, OK?' rekao je Ewan. I to je to – samo pustolovina. A nju zaslužuju čak i glumci.

službeni site serije

Komentari

Nema komentara.