Što vi mislite, da li se Moore čita Mor ili Mur? - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      Što vi mislite, da li se Moore čita Mor ili Mur?

Što vi mislite, da li se Moore čita Mor ili Mur?

A što mislite, kako su na isto pitanje odgovorili bitni i pozvani gosti jedne cijenjene HRTove emisije?

t.r. 03.11.2004 0 komentara

Što vi mislite, da li se Moore čita Mor ili Mur?

O čemu je riječ? O američkim predsjedničkim izborima, naravno. Točnije, o sinoćnjoj emisiji 'Otvoreno' Hloverke Novak-Srzić. Ako niste gledali, ne znate što ste propustili. Kako je emisija trajala tri sata, jasno je da su na tapet došli i dokumentarci o kojima smo toliko pisali. Novinar Josip Šarić napravio je jako zabavan prilog, u kojem je osim stand-up komičarima pažnja usmjerena i prema dokumentarcu 'Outfoxed', o kojem smo, naravno, pisali. 'Fahrenheit' je spomenut samo onako usput.

Da vas upoznamo s prisutnima. Osim Hlo, u studiju su sjedili brojni ugledni gosti (od Williama Montgomeryja do Ante Ðapića i Zlaje Kramarića). Bio je tu i sociolog dr. Dražen Lalić, inače moj profesor na Fakultetu političkih znanosti, redatelj Jakov Sedlar, a u studiju u Washingtonu je sjedila Silvija Luks.

Samo je spominjanje Moorea pokrenulo raspravu o tome kako se to prezime čita! Novinar je pročitao Mur, Lalić (koji je jednom prilikom prezime Carnegie izrekao kao Kernedži) je ispravio i rekao da se čita Majkl Mor, Sedlar je također rekao Mor, a Hlo, koja je uvjerena da se čita Mor (ako nešto zna iz engleskog, onda zna da se dva o čitaju kao – o), se nije mogla odlučiti, pa je kombinirala. Baš me zanima da li bi, da je bilo riječ o Demi Moore, također tvrdili da joj se prezime čita Mor? Po toj logici, vjerojatno je bivši predsjednički kandidat Al Gore zapravo Gur!

Tijekom rasprave mudri Jakov je zaključio kako su 'svi redatelji donekle manipulatori'. Vjerovali ili ne, gospođa Luks ga je iz Washingtona prekinula s dvije riječi – 'osim tebe'. Halo? Da čovjek ne povjeruje. Kako se tijekom rasprave o Moru Luksica (koja misli da je toliko profesionalna novinarka da nitko ne kuži da bi glasala za Busha) zakačila s Lalićem, Sedlar joj je priskočio u obranu, no ona je napala i njega.

Iz pouzdanih izvora saznajemo da je negdje u tom trenutku glavni urednik informativnog programa Vladimir Rončević uredovao – naložio je da se Silvija više ne uključuje u program, što je Hlo opravdala 'problemima s vezama'. Zamislite situaciju – imate emisiju o američkim predsjedničkim izborima, a ne možete od srama uključiti Washington.

No, tu nije bio kraj priče o Mooreu – emitiran je još jedan prilog, ovaj put isključivo o Michaelu Mooreu i njegovoj inicijativi o 1200 kamera, o kojoj smo pisali jučer. Ne kažemo da su nam ukrali tekst, ali se moramo pohvaliti – brži smo od HRT-a.

Komentari

Nema komentara.