Moore snima izbore - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      Moore snima izbore

Moore snima izbore

Michael Moore je pretvorio svoju internet stranicu u aktivistički newsletter. Informira, poziva Amere da izađu na izbore, ali i da mu se pridruže u novom projektu.

t.r. 02.11.2004 0 komentara

Moore snima izbore

Znamo, lagali smo vas. Rekli smo da više nećemo o Bushu i Kerryju i američkim izborima. Ali, ovaj put nam morate vjerovati. Danas je zadnji put, stvarno. Danas se održavaju izbori, a Moore opet sprema frku (iako želi samo pravedne izbore), a mi jednostavno ne možemo to prešutjeti.

O čemu se radi? Ako ste gledali 'Fahrenheit 9/11', ili samo ako pozorno pratite vanjsku politiku, znate da je Bush 2000. godine pobijedio Ala Gorea zahvaljujući razlici od pišljivih 537 glasova na Floridi. I to tek nakon drugog prebrojavanja. Kako Amerikanci imaju prilično sjebani izborni sustav, s kojim ste se putem medija u zadnje vrijeme mogli potanko upoznati, odluka o tome tko će biti novi predsjednik past će u svega devet država. U ostalima je izvjesno tko će dobiti više glasova.

E, a od tih devet država najvažnije su Florida i Ohio, jer one daju najviše elektorskih mandata (zajedno nešto manje od 50). Kandidatima za pobjedu treba oko 270 elektora. Sve jasno? Ako nije, nema veze. Važno je da znate da će ključnu prevagu donijeti dvije spomenute savezne države. Kako se ne bi dogodile svinjarije koje su Busha dovele na vlast prije četiri godine, Moore je odlučio postaviti 1200 (tisuću i dvjesto) kamera na biralištima u tim dvjema državama!!!

Izjavio je da 'želi snimiti svaki pokušaj tajenja glasova i mimoilaženja pravila' i upozorio one 'koji žele manipulirati glasovima građana-nepravilnosti da se supresije neće se tolerirati!' S tim ciljem poziva 'video-vojsku' u odlučujućim državama da, ukoliko imaju kameru, snime sve eventualne pokušaje prevare, zastrašivanja birača i slične nepravilnosti.

Moore je mislio i na one koji nemaju kameru, pa je osim 'video-vojske' osnovao i 'tipkovnica-vojsku'. Vrlo logično – ako ne možete snimiti, možete opisati što vam se dogodilo i na koji način su vam pokušali prekršiti biračko pravo. Za one koji nemaju računla i pristup internetu, uvedena je i telefonska linija na koju mogu prijaviti nepravilnosti. Kad svemu ovom dodate i promatrače OESS-a, koji su prvi strani promatrači u povijesti izbora u SAD-u, jasno je da će mogućnosti prevare biti nikad manje.

S obzirom da znamo da vam je puna kapa američke politike, nećemo vas piliti detaljima, a zainteresirane ćemo uputiti na Mooreovu službenu stranicu. Pa 'ko čari demokracije voli, nek' izvoli.

Komentari

Nema komentara.