Panorama turističkih središta - Sarajevo FF - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      Panorama turističkih središta - Sarajevo FF

Panorama turističkih središta - Sarajevo FF

Na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu ljubitelji dokumentaraca će doći na svoje. Osim zanimljivih balkanskih filmova, tu je i odlična dokumentarna 'Panorama'.

17.08.2004 0 komentara

Panorama turističkih središta - Sarajevo FF

U ovogodišnjoj međunardonoj dokumentarnoj 'Panorami' biti će prikazano 10 filmova koje je odabrao (Ðelo nije) Howard Feinstein, ugledni američki filmski kritičar. 'Dokumentarni film, puno više nego igrani, poštuje svijet onakav kakav jest: on ga samo revidira tako da gledaoca povede na put.' – napisao je Feinstein u kataloškom uvodniku prije dvije godine, a ove je odredio rutu: SAD – Kuba – Venecuela – Palestina – Izrael – Rusija – Švedska – Danska. Ukrcajte se, krećemo.

Iz domovine velike većine filmova dolazi 'Born into Brothels' redateljskog dvojca Zana Briski - Ross Kauffman. Film je kronika boravka autora u Calcutti 1998. godine i odnosa koji su tijekom pet godina uspostavili sa djecom prostitutki koje rade u poznatoj gradskoj zoni crvenih svjetiljki. Briski im je kupila kamere i naučila ih snimati, tako je film u potpunosti sastavljen slika iz perspektive sedmero djece u dobi od 10 do 14 godina. O tome koliko je film šokantan dovoljno govori scena u kojoj svodnik pali jednu prostitutku. Živu, naravno. Nagrađen je i na prestižnom Silverdocs festivalu.

Slijedeće stanica je Kuba i melankolični film 'Suite Habana' Fernanda Pereza. Riječ je o brzom nizu kadrova, zvukova i glazbe, liričkom dokumentu, humanističkom katalogu, kinetičkom foto albumu, odi svakodnevnim radostima i zadacima. Ili jednostavno – ljetu u Havani.

'Suite Habana'

'The Revolution Will Not Be Televised' irski je film o kojem smo pisali najavljujući 'Novo lice dokumentaraca'. Redateljice su se našle u Venecueli u vrijeme državnog udara na predsjednika Huga Chaveza, a više informacija (osim u gorespomenutom tekstu) mežete pronaći na službenoj stranici filma.

Prelijećemo Afriku i hitamo na Bliski istok. 'Like Twenty Impossibles' (naslovna fotka) redateljice Annemarie Jacir je sedamnaestominutni kratki film koji ismijava putovanje u zemlji u kojoj opaka mreža kontrola onemogućava slobodu kretanja. Tamo gdje prestaje film, nastavlja se 'apsurdni teatar izraelske stvarnosti', izraelski film 'Checkpoint' režisera Joava Shamira. Pogled na istu problematiku s druge strane ograde ili obeshrabrujući prikaz destruktivnog utjecaja okupacije na oba društva, o kojem smo više pisali kada je dobio Joris Ivens nagradu na amsterdamskom IDFA.

Panorame 'turističkih središta' nastavljamo s ruskim dokumentarcem 'Disbelief', djelom Andreja Nekrasova koje govori o fatalnom bombaškom napadu na jednu stambenu zgradu u Moskvi. Napad je otvorio čitav niz pitanja o terorizmu, politici iz sjene i post-sovjetskim intrigama. Naravno, vlast je za napad optužila čečenske teroriste, a redatelj se hrabro pita da li je ustinu bilo tako ili su ih okrivili samo kako bi opravdali česte masivne napade na Čečeniju? (Nekrasova su u školi zvali Muda.)

'Disbelief'

Stigli smo i do Švedske i režisera Erika Gandinija, koji se sarajevskoj publici predstavio 2002. godine s ostvarenjem 'Sacrificio - Who Betrayed Che Guevara?'. Njegov film 'Surplus' ('Višak') ima jedinstveni pristup pretjeranoj konzumaciji. Naime, petina svjetske populacije koristi četiri petine Zemljinih resursa i proizvodi 86% ukupnog otpada. Kako smo o filmu već pisali, ne propustite saznati više.

Baš kao ni o preostalim filmovima ovogodišnje dokumentarne Panorame. Američki film 'Control Room' redateljice Jehane Noujaim kronika je koja nam pokazuje poimanje iračkog rata iz perspektive najpopularnije arapske televizijske stanice - Al Jazeere.

Danski film 'Pet prepreka' ('The Five Obstructions') Jurgens Leth i Larsa Von Triera mogli ste pogledati u Motovunu, a riječ je o pet varijacija na temu kratkog crno-bijelog filma, 'The Perfect Human', koji je Leth snimio 1967. godine, a govori o svakodnevici čovjeka kojega je redatelj proglasio savršenim. Osnovnu zamjerku ovog veselog filma, koju je većina zamijetila (originalni film nije uvršten) organizatori SFF-a su znalački iskoristili – u program su uvrstili i 'Savršenog čovjeka'.

Sve u svemu, za svakog ponešto. Svaka čast selektoru, vidi se da je iskusni lisac. A vi, štovani čitatelji, brzo do Sarajeva. Većini je to najbliži filmski festival u inozemstvu.

Komentari

Nema komentara.