Skriveno-otkriveno - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      Skriveno-otkriveno

Skriveno-otkriveno

Sprema se revija najboljih doxeva 2015., na kojoj ćemo vidjeti oskarovski film o Snowdenu, priču o čudnim Austrijancima u podrumu i nastavak hita J. Oppenheimera!

s.p. 10.04.2015 0 komentara

Skriveno-otkriveno

Hrvatskom premijerom (Oscarom ovjenčanog!) dokumentarca CITIZENFOUR Laure Poitras, koja će se održati 19. travnja u kinu Europa u Zagrebu, službeno će biti otvorena Revija dokumentarnih hitova godine 'Skriveno-otkriveno' koju će ugostiti više od 30 kina u Hrvatskoj. Društvo će mu praviti još dva velika dokumentarca, U PODRUMU poznatog austrijskog redatelja Ulricha Seidla i POGLED TIŠINE, nova uspješnica Joshue Oppenheimera, redatelja koji je svojim prošlim filmom ČIN SMAKNUĆA ('The Act of Killing') pomeo svjetsku dokumentarnu scenu. Hrvatski distributer sva tri filma je Restart Label.

Ovogodišnji dobitnik Oskara za najbolji dugometražni dokumentarni film CITIZENFOUR redateljice Laure Poitras, priča je o Edwardu Snowdenu - najpoznatijem američkom zviždaču i bivšem zaposleniku CIA-e, čovjeku koji je javnosti obznanio skandal o nezakonitom prisluškivanju građana od strane Nacionalne službe sigurnosti SAD-a - NSA. Nevjerojatnim spletom okolnosti redateljica je zajedno s druga dva novinara dobila poziv u njegovu hotelsku sobu u Hong Kongu, neposredno nakon što je izbio skandal, a netom prije nego je za Snowdenom izdana potjernica američke vlade. CITIZENFOUR prati dramatični život hrabrog zviždača upravo u trenutcima kada mu se cijeli život okreće naglavačke, a publici se film otvara poput kakvog trilera. Premijeru CITIZENFOUR organizira Restart u suradnji s Multimedijalnim institutom, Centrom za mirovne studije i kustoskim kolektivom Što kako i za koga? – WHW, organizacijama koje se intenzivno bave pitanjima slobode u informacijskom društvu, zviždačima i hakerima ili novim spojevima umjetnosti i aktivizma.


'Citizenfour', trailer.

Velikan austrijske kinematografije Ulricha Seidla napravio je šokantan dokumentarac U PODRUMU, za koji je nemoguće ne pomisliti na Josefa Fritzla i Wolfganga Priklopila, čiji su zločini stravičnog zatočenja mladih žena u svojim podrumima potaknuli austrijske političke lidere da strahuju za međunarodnu sliku zemlje. No, film nije o tome. Austrijski podrumi skrivaju mnogo više toga, a redatelj pažljivo i na momente duhovito odmata sve bizarnosti, hobije i opsesije svojih sugrađana i majstorski uranja u podzemne slojeve austrijske duše. Ovaj hit dokumentarac napunio je sve dosadašnje festivalske dvorane, a u kina dolazi neposredno nakon hrvatske premijere na ZagrebDoxu.

Nakon za Oscara nominiranog ČINA SMAKNUĆA (najbolji dokumentarac 2013. godine), Joshua Oppenheimer snimio je još jedan fascinantan uvid u političku sadašnjost i prošlost Indonezije obilježenu političkim ubojstvima tijekom 60-ih, film POGLED TIŠINE. Njegov nevjerojatno blizak pristup protagonistima u izuzetno raslojenom i politikom opterećenom društvu, rezultirao je snažnim vizualnim ostvarenjem o najskrivenijim dijelovima povijesti zemlje opterećene krvavom prošlošću. Suočiti se s njom nije ni malo lako, no Oppenheimer je pred kameru uspio dovesti i naručioce i direktne izvršioce, kao i obitelji žrtava i na vidjelo iznio stranicu povijesti o kojoj se godinama otvoreno laže. 12. svibnja u Zagreb dolazi nam i redatelj filma koji će u Dokukinu održati javni masterclass.

Revija dokumentarnih hitova 'Skriveno–otkriveno' počinje u Zagrebu 19. travnja, a filmove ćete moći pogledati u kinu Europa i Dokukinu s mogućnosti kupnje posebnih paketa ulaznica za sva tri filma. Nakon Zagreba, filmove će vidjeti publika u 30-tak hrvatskih gradova. Detaljne najave projekcija pratite na stranici restartlabel.net i na Facebook stranici Baš volim dokumentarce!

Komentari

Nema komentara.