Svečano otvoren 6. Supetar Super Film Festival - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      Svečano otvoren 6. Supetar Super Film Festival

Svečano otvoren 6. Supetar Super Film Festival

Otvoren je ugledni domaći festival s najboljim dokumentarnim filmovima iz regije i cijele Europe.

Goran Trivić 17.07.2014 0 komentara

 Svečano otvoren 6. Supetar Super Film Festival

Na supetarskoj ljetnoj pozornici svečano je otvoreno 6. izdanje Supetar Super Film Festivala, šestodnevne filmske manifestacije najboljih dokumentarnih filmova iz regije i cijele Europe, gdje se ove godine prikazuje miks kratkog i dugog metra iz 12 zemalja, i to u glavnom međunarodnom programu prema izboru Olivera Sertića te retrospektive koju potpisuje Đelo Hadžiselimović.  

Već je prva večer startala žestoko, s temama smrti, krvi i dugova, te je prikazan kvartet impresivnih doxova, između ostalog rumunjski 'Kako vam drago', priču o ljudima koji biraju fotografiju za svoj nadgrobni spomenik, zatim impresivna i već nagrađivana crno-bijela priča o dobrovoljnim darivateljima krvi 'Krv' ruske redateljice Aline Rudnitskaye, te potresan dokumentarac o žrtvama okovanima kreditima u zloglasnim švicarskim francima 'U braku sa Švicarcem' hrvatskog filmskog kritičara Arsena Oremovića iz programa Restrospektiva.

Također, u supetarskom kinu pod zvijezdama posjetitelji su uživali u gorko-duhovitom prikazu najneobičnijeg zanimanja 'koje nikad ne propada', i to u filmu 'Pogrebnik' redatelja i snimatelja Dragana Nikolića koji je nakon projekcije u razgovoru s producenticom SSFF-a Milanom Martinović predstavio svoj dokumentarac. 'Uz ovaj film koji ipak ima nešto sretniji kraj nego što je njegova tema, učio sam dvije godine, jer sam ih najprije proveo uz Drndu, vlasnika pogrebnog poduzeća, no bilo je teško jer se on prema svom poslu odnosio kao da prodaje automobile. Nije se dalo iz njega iščupati bilo kakva reakcija, emocija. No, preokret se dogodio kad je iz Njemačke stigao Bata, njegov potpuno drukčiji zet. Tada sam osjetio da imam priču i zagrizao. S obzirom na temu i zahtjevnost posla pogrebnika, snimanje je bilo i psihički i fizički i emocionalno iscrpljujuće, a snimali smo skrivajući kameru, što je bio dodatni uteg. Kako je život uvijek pun kontradikcija, moji radovi će i dalje se ticati 'autorskog plesa' na rubu tragikomičnog' - otkrio je redatelj Nikolić, dok je tijekom cijelog razgovora simpatično držao u rukama svog uspavanog sina.
 
Druga festivalska večer rezervirana je za nova filmska uzbuđenja, prije svega projekciju domaćeg višestruko nagrađivanog doxa koji je izabran za međunarodni program Festivala, 'Autofokus' Borisa Poljaka, koji se upravo vratio s Festivala Karlovih Vary gdje je trijumfirao i osvojio vrlo prestižnu nagradu u kategoriji najboljeg kratkog dokumentarnog filma. Taj besprijekorno promišljen i zanatski odrađen, urnebesno duhovit dokumentarac s efektom skrivene kamere, prostor pred crkvicom transformira u pozornicu gdje se izmjenjuju neobični događaji, a slučajni prolaznici-turisti postaju glumci u predstavi. Nakon projekcije upriličit će se i razgovor s redateljem Borisom Poljakom.
   
U supetarskom kinu pod zvijezdama na programu je i kratki dox-portret 51-godišnjaka iz Sinja u filmu 'Ljubi bližnjega svoga' Darovana Tušeka, ujedno i film o procesu snimanja filma gdje se autor i protagonist bore za kontrolu nad pričom i sadržajem, kao i 'Škverski kipar' Branka Ištvančića, intimno-stilizirana autobiografska priča o osebujnom splitskom kiparu Stanislavu Bavčeviću. Posebna filmska poslastica svakako je posljednji film večeri, švicarski kandidat za Oscara s više od deset prestižnih međunarodnih nagrada na svom 'festivalskom računu', izuzetno hvaljen dox 'Više od meda' Markusa Imhoofa, uznemirujuća i intrigantna priča o pčelama za koje stručnjaci smatraju, da dođe li do njihova izumiranja, nestat će i čovječanstva.

Sav program SSFF-a za sve je posjetitelje besplatan, prvi blok dokumentaraca započinje u devet a drugi u 11 sati, dok sve ostale informacije možete pratiti na http://www.supersupetar.com/

Komentari

Nema komentara.