Dokumentarci na Pula FF-u - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      Dokumentarci na Pula FF-u

Dokumentarci na Pula FF-u

Konstatno kukamo da u Hrvatskoj nema mjesta na kojem se mogu pogledati dobri, aktualni dokumentarci. Ovogodišnji Pula film festival pokušava to opovrgnuti.

30.06.2004 0 komentara

Dokumentarci na Pula FF-u

Na ovom sajtu se trudimo pisati o najzanimljivijim i najaktualnijim dokumentarnim projektima Hrvatske i svijeta, a o tome koliko dobro nam to uspijeva govori i podatak da smo o sedam (od ukupno jedanaest) filmova koje ćete moći vidjeti u Puli, već pisali. U predstavljanje dokumentarnog programa u Puli skrušeno ćemo krenuti s filmovima koje smo propustili.

Počinjemo s 'Freedom From Despair', američko-hrvatske redateljice Brende Brkušić. Jednoiposatni dokumentarac priča (što se svijeta tiče) neispričanu priču o komunističkoj Jugoslaviji. Glavni junak filma je Brendin otac Kruno, koji je pobjegao od režima koji mu nije dozvoljavao da iskazuje svoje hrvatstvo. Film slavi kulturu, demokraciju i ljudski duh i sigurno će rasvijetiliti mladoj generaciji (a i strancima) što se događalo u pola stoljeća povijesti 'bureta baruta'.

'Divorce Iranian Style'

Britanska redateljica Kim Longinotto i Iranka Ziba Mir-Hosseini su još prije šest godina snimile dokumentarac 'Divorce Iranian Style'. Istovremeno smiješan i tužan film dokumentira nekoliko tjedana rada iranskog suda za razvode. Upoznajemo Jamileh, koju muž fizički maltretira, 16-godišnju Zibu koja se pokušava razvesti od 38-godišnjeg muža i Maryam, koja pokušava steći skrbništvo nad kćerima, i njihovu snagu i ingenioznost kojom se suprotstavljaju kontradiktornim zakonima, kafkijanskoj administraciji i bijesu muževa i njihovih obitelji.

45-minutni film 'Pretty Dyana' Borisa Mitića je 'prva ciganska kaskadersko-ekološka dokumentarna tragikomedija', piše na stranici festivala. Sve vam je jasno? Naravno. Romi bez dokumenata žive u predgrađu Beograda i preživljavaju skupljajući otpad. A o kojoj je Dijani riječ u naslovu? O Citroenovoj, koju osim kao prijevozno sredstvo, koriste i za punjenje mobitela, kao izvor električne energije i slično.

'Uvozne vrane'

'Crude Progress' naslov je polusatnog dokumentarca Britanaca Simona Hipkinsa i Jamieja Alcocka. Dijelom kroz dokumentrane snimke iz prošlosti, a dijelom kroz viziju budućnosti, film prikazuje uspon i pad naftne industrije na otočju Orkney i pita se što će biti 2030. godine, kada nestane nafte. Upozorava na zavodljivost kapitalizma i iluziju napretka, pa će sigurno i gledatelje natjerati da sagledaju 'svjetlu budućnost'.

Što se tiče domaćih dokumentaraca, u programu se našlo mjesta za tri filma. Sva tri su prikazana na Danima hrvatskog filma: 'Peščenopolis' Zrinke Matijević Veličan, 'La Strada' Damira Čučića i 'Uvozne Vrane' Gorana Devića (koji je i nagrađen). Kakvi su i o čemu govore, pročitajte u tekstu 'Dokumentarci na DHF-u'.

'Aileen: Life And Death Of A Serial Killer'

Ostatak međunarodnog programa je za svaku pohvalu, a za podrobnije informacije o svakom od filmova, samo kliknite na naslov. 'The Revolution Will Not Be Televised' redateljice Kim Bartley i Donnacha O'Briana govori o državnom udaru u Venecueli, 'Capturing The Friedmans' Andrewa Jareckog o obitelji osuđenih pedofila (naslovna fotografija), 'Aileen: Life And Death Of A Serial Killer' Nicka Broomfielda i Joan Churchill o serijskoj ubojici Aileen Wournos (koju je u filmu 'Monster' glumila Charlize Theron i dobila Oscara za najbolju glumicu), te 'Power Trip' Paula Devlina koji govori o nuklearnoj energiji.

Izbornica Tanja Miličić je pošteno odradila svoj dio posla. Lokacija na kojoj će se prikazivati dokumentarci (Zajednica Talijana, svaki dan od 19 do 21 sat), sigurno je mogla biti i bolja. No, zainteresiranoj publici je dovoljno platno, projektor i stolica. Jedino što je preostalo je zainteresirati ljude da prije odlaska u Arenu, umjesto večere, dođu pogledati poneki dokumentarac.

Komentari

Nema komentara.