Fahrenheit žari i pali SAD-om - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      Fahrenheit žari i pali SAD-om

Fahrenheit žari i pali SAD-om

Tijekom prvog vikenda prikazivanja u američkim kinima, novi film Michaela Moorea zaradio je 21.8 milijuna dolara i postao dokumentarac-rekorder.

28.06.2004 0 komentara

Fahrenheit žari i pali SAD-om

'Fahrenheit 9/11' je prvi dokumentarni film u povijesti koji je nakon premijernog vikenda trijumfirao na box-officeima. Ne samo da je najgledaniji film u američkim kinima, nego je i sa zarađenih 21.8 milijuna dolara postao najisplativiji dokumentarac svih vremena.

Dosadašnji rekord držao je još jedan Mooreov film, Oscarom nagrađen 'Ludi za oružjem', koji je ukupno u američkim kinima zaradio 21.6 milijun dolara. 'Fahrenheit' je taj rekord potukao u samo tri dana, a da li će ga nadmašiti i brojem Oscara – vidjet ćemo dogodine. S Michaelom Mooreom uvijek moramo biti spremni na iznenađenja.

Film koji osuđuje Bushevu politiku i preispituje njegove postupke nakon terorističkih napada na SAD 11. rujna u epicentru je filmske pažnje već nekoliko mjeseci. Prvo je kompanija Disney zabranila njegovo disribuiranje područnoj kući Miramax, a nedugo nakon toga na Canneskom festivalu nagrađen je prestižnom Zlatnom Palmom. Ubrzo su se pronašli distributeri pa je 'Fahrenheit' dospio u kina i sada drma box-officeom. Disneyu nije lako, nikako.

Moćni šef velike 'Mickey Mouse kompanije', Michael Eisner izjavio je kako ne žali što njegova tvrtka neće dobiti dio Mooreovog isplativog kolača. Ipak, najavio je da će odsada Disney manje novaca ulagati u filmsku proizvodnju i da će se koncentrirati na filmove koji se snimaju direktno pod Disneyevom etiketom, poput 'Pirata s Kariba'. Dodatne probleme Eisneru bi moglo stvoriti što mnogi Disneyevi dioničari, pogotovo oni liberalnog političkog opredjeljenja, misle da je odbacivanje Mooreovog dokumentaraca veliki poslovni propust. Jedan od njih rekao je Reutersu: 'Nekako je zadovoljavajuće vidjeti da i korporacijski kukavičluk ima svoju cijenu.'

'Fahrenheit' je podijelio i publiku. Ljevičari i pristaše Demokratske stranke pozvali su svoje članove i simpatizere da pogledaju film što pomalo podsjeća na 'Pasiju' na čije su projekcije vjernici dolazili organiziranim autobusima. Desničari i konzervativci nisu nimalo oduševljeni 'Fahrenheitom' koji se iskaljuje na njihovoj stranci i predsjedniku Bushu. Oni su pozvali svoje glasače da sabotiraju film i apelirali na Federalnu Izbornu Komisiju da procijeni regularnost prikazivanja tog filma u žiži izborne predsjedničke kampanje. 

Moore se u svom stilu zahvalio svim onima koji osporavaju i kritiziraju njegov film i zaključio kako je to 'samo ohrabrilo još ljudi da odu pogledati film.' Ipak, još uvijek ističe kako 'Fahrenheit' nije snimio zbog zarade nego zbog toga da svijetu pokaže pravu stranu Busheve administracije i da potakne ljude da ne glasaju za njega na jesenskim izborima.

Komentari

Nema komentara.