Politički vrh protiv Fahrenheita - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      Politički vrh protiv Fahrenheita

Politički vrh protiv Fahrenheita

Kako se priližava datum američke premijere 'Fahrenheita '9/11' 25. lipnja, situacija se sve više zakuhava. MPAA je filmu dodijelila nepoželjnu oznaku 'R', a Moore traži bar PG-13. 

17.06.2004 0 komentara

Politički vrh protiv Fahrenheita

Oskarovac Moore, autor ovogodišnjeg Canneskog laureata, dokumentarca 'Fahrenheit 9/11', prozvao je odbor Američke filmske asocijacije MPAA, koji je film etiketirao oznakom R što znači da gledatelji mlađi od 17 godina film mogu pogledati jedino u pratnji roditelja. Moore i distributeri filma Lions Gate Films i IFC Films, traže bar oznaku PG-13 (dozvoljeno gledati starijima od 13 godina).

'Tužno je, ali i vrlo realno da bi mnogi petnaestogodišnjaci i šesnaestogodišnjaci mogli bit pozvani služiti državi na bojišnici u Iraku slijedećih godina. Ako su dovoljno stari da umiru za državu, sigurno zaslužuju i vidjeti što se to u Iraku zapravo događa.' rekao je Moore. Sličan argument, da ako si dovoljno star da ratuješ, dovoljno si star da glasaš, je za vrijeme Vijetnamskog rata doveo do donošenja 26-og amandmana koji dopušta glasanje osobama starijim od 17 godina.

U protekla dva mjeseca, 'Fahrenheit' je odbacila matična filmska kuća Disney koja ga je ocijenila prekontroverznim za distribuciju preko svoje art-kuće Miramax, a ujedno je film nagrađen Zlatnom palmom u Cannesu, prvi dokumentarac koji je dobio tu nagradu nakon pedeset godina.

Miramaxovi šefovi Bob i Harvey Weinstein naknadno su otkupili film od Disneya za 6 milijuna dolara i odlučili ga distribuirati u suradnji s Lios Gateom i IFC-om. Cijela priča dobiva i političku dimenziju. S jedne je strane moćan filmski Hollywood, a sa druge politički vrh Washingtona. Naime, šef američke filmske asocijacije MPAA-a, Jack Valenti, bivši je političar i suradnik Washingtona, tako da ne bi čudilo da je odluka o donošenju nepoželjne 'R' oznake, došla iz samog vrha Bijele kuće.

No koliko god pokušavali umanjiti gledanost filma, stvoreni publicitet i fama su enormni, a utjecaj filma na predstojeće predsjedničke izbore zasigurno će biti i više nego relevantan. Za sada nije poznato planira li režiser Moore novu montažu filma u kojoj bi bile izbačene 'nasilne scene i govor' koje toliko smetaju dvanaesteročlanom oboru MPAA-a.

Riječima ohrabrenja oglasio se i šef Lions Gatea Tom Ortenberg: 'Lions Gate nastavit će agresivnu kampanju reklamiranja umjetničkih vizija naših filmaša. Oznaka koju nam je dodjelila MPAA posve je neutemeljena!' Za vašu informaciju, dokumentarci se na tržište u Americi puštaju bez ikakvih oznaka. Ipak, zbok činjenice da će se 'Fahrenheit' prikazivati u 500 do 1000 kinodvorana, MPAA se ponijela drugačije. Niti Lions Gate, niti IFC trenutno nisu članovi MPAA-a.

Prošloga je tjedna u Beverly Hillsu održana specijalna projekcija filma nakon koje je Moore nagrađen velikim pljeskom. Projekciji su prisustvovali Leonardo Di Caprio, Drew Barrymore i mnogi drugi.

Komentari

Nema komentara.