Nessie u glavnoj ulozi u Herzogovom dokumentarcu!?! - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      Nessie u glavnoj ulozi u Herzogovom dokumentarcu!?!

Nessie u glavnoj ulozi u Herzogovom dokumentarcu!?!

Kada se Werner Herzog uhvati snimanja dokumentarca, onda je sigurno da nije riječ o prevari. No, ovaj put snima dokumentarac o čudovištu iz jezera Loch Ness.

03.06.2004 0 komentara

Nessie u glavnoj ulozi u Herzogovom dokumentarcu!?!

Za početak, prisjetimo se nekih njegovih ranijih dokumantaraca i njihovih tema. 'Herdsmen of the Sun' govori o afričkom plemenu Wodaabe tribe, 'Huie's Sermon' o 'black revival' crkvi, 'Land of Silence and Darkness' o gluhom i slijepom misionaru, 'Echoes of a Sombre Empire' o vladavini Bokassa's u Centralnoj Africi. Ne smijemo zaboraviti ni 'Gesualdo', koji govori o skladatelju madrigala iz 15. stoljeća, kao ni 1977. godinu, kada je poveo ekipu na Guadalupe kako bi snimao erupciju vulkana La Soufrire. Cijeli je otok evakuiran (iako se na kraju ispostavilo da je riječ o lažnoj uzbuni), a Herzog je intervjuirao jedinog čovjeka koji je ostao na otoku.

No, kada je u pitanju Nessie, polemiku nalaže sam zdrav razum. Prvi se javio kriptolog Loren Coleman, kojeg ljuti što ljudi uzimaju podatak o postojanju Nessie zdravo za gotovo. Coleman tvrdi da Herzog radi film u stilu 'Projekt vještica iz Blaira', te da ljudi, čim vide video snimku na kojoj se čini da je Nessie, vjeruju da je njeno postojanje istina, bez daljnjeg istraživanja. Također, vjeruje da je sve to motivirano turističkom propagandom Loch Nessa.

Werner Herzog

Za vrijeme snimanja filma 'The Enigma of Loch Ness' (kojeg su opisali kao kombinaciju ekspedicije i društvenog istraživanja), dok je kamera snimala Herzoga, površina vode se uzburkala. Očigledno je da je krivac za to neka životinja, no je li to Nessie? Ništa se točno ne vidi, no ipak vas upućujemo na truthaboutlochness.com na kojoj možete pogledati snimke koje su pokrenule rasprave.

Dio kredibiliteta oduzimaju dva podatka. Prvi, i manje značajan, je prisutnost Playboyeve ljepotice Kitane Baker u bikiniju na američku zastavu. (Kakve veze ona ima s dokumentarcem?). Drugi je taj da je producent filma, koji je pronašao sponzore i investitore, Zak Penn, scenarist koji je radio na filmovima 'Last Action Hero' i 'X2: X-Men United'.

Kitana Baker kao Vampirella

Neki optužuju Penna da je obmanuo Herzoga stvarajući dokaze kojima je opsesivng redatelja naveo da 'otkrije' film. Na istoj Internet stranici na kojoj se nalaze video snimke, stoji da je Penn zajedno s američkom ekipom snimio 'dokaz', te se u biti izruguje s Herzogom i njegovom škotskom ekipom koji traže nevjerojatne dokaze o postojanju Nessie.

Zanimljiva stvar dogodila se i nedugo nakon što je Greg Atkins dobio otkaz jer je 'postavljao previše pitanja'. On tvrdi da je nešto iz vode udarilo u brod. Policija tvrdi de je to bio drugi brod, a Atkins smatra da ga je napala Nessie, pozivajući se pritom na već spomenute snimke.

Nesreća na jezeru

Krajem kolovoza jedan je motorist pozvao policiju jer je na Loch Nessu vidio brod u plamenu. Pozvao je vatrogasce i policiju, koji su mogli računati na pomoć helikoptera. A sad, da li je gorio brod, ili neki od dva seta napravljena za snimanje filma, tko će ga znati. Izgleda da sve što dolazi s Loch Nessa (a ne samo Nessie) uvijek ima barem dvije verzije priče.

Na kraju priče jedino se zna je da se ništa ne zna. Nessie zaokuplja pažnju i rasplamsava mašu mnogima već desetljećima, a sigurno će to raditi i dalje. No, činjenica je da ju nitko nikad nije snimio, bar ne tako da se jasno vidi. Hoće li to Herzogu poći za rukom (ako postoji) ili ga je Penn uistinu namagarčio. Vrijeme će pokazati? Ovaj se put čak ni u to ne bismo kladili.

Komentari

Nema komentara.