Fahrenheit našao distributera! - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      Fahrenheit našao distributera!

Fahrenheit našao distributera!

Mogli bi reći da su napokon okončane intrige oko Mooreovog dokumentarca, ali one tek počinju! Amerika će ga vidjeti 25 lipnja, a Hrvatska zloglasnog 11. rujna.

02.06.2004 0 komentara

Fahrenheit našao distributera!

Već skoro mjesec dana traje medijska i pravna bitka oko 'Fahrenheita 9/11', novog filma Michaela Moorea koji je na Canneskom festivalu nagrađen prestižnom Zlatnom palmom. Bob i Harvey Weinstein otkupili su od Disneya film u svoje osobno ime, a ne u ime svoje kompanije i za nekoliko dana pronašli distributera.

Prilika da omasti brk na sporu Disney-Miramax pripala je korporaciji Lions Gate Entertainment i kompaniji IFC, vodećim igračima u svijetu nezavisnih produkcija. Moramo se pohvaliti da smo predvidjeli mogućnost da Lions Gate preuzme Mooreov film jer je ta kompanija distribuirala i 'Dogmu' oko koje su se također zakačili Disney i Miramax.   

Kako je prvotno objavljeno, 'Fahrenheit' se trebao u američkim kinima pojaviti danas, 2. lipnja. Premijera će zbog svih peripetija kasniti dvadesetak dana, ali film će ipak biti prikazan u terminu kojega je Moore priželjkivao od početka – prije predsjedničkih izbora u SAD-u koji bi se trebali održati najesen.

Pitanje je da li će ovaj dokumentarac o američkim reakcijama na terorističke napade 11. rujna uspjeti utjecati na izborne rezultate. Istina, Moore se poprilično potrudio da ocrni Busha, njegovu obitelj, suradnike i ponajviše međunarodnu politiku. Predsjednik kompanije IFC zaključio je: 'Ovaj će film uzrokovati rasprave, ali i to je nešto na čemu je utemeljena ova država.'

Scena iz 'Fahrenheita', Moore intervjuira senatora na Capitol Hillu

Ta država (SAD) također je utemeljena i na potrošačkom društvu pa će se na Mooreovim kontroverzama nesumnjivo zaraditi i veliki novci. Primjetio je to i direktor Lions Gatea koji je rekao kako će velikom dijelu populacije ovaj film biti nešto što se jednostavno mora pogledati. Osim Mooreovih istomišljenika (čitaj: Bushomrzaca) u kina će sigurno pohitati i Bushovi glasači koji će se htjeti uvjeriti koje sve laži širi ta 'debela seljačina' – kako Moorea često nazivaju. 

Obračun 'debele seljačine' s Bushem (neki bi rekli 's priglupom seljačinom') zakuhao se još 2002. godine na dodjeli Oscara. Tada je Moore nagrađen zlatnim kipićem za najbolji dokumentarac 'Ludi za oružjem', a u svom govoru osuo se drvljem i kamenjem po ratu u Iraku i to pred milijunima televizijskih gledatelja.

Kada se počela usijavati situacija oko 'Farhrenheita' redatelj je Reutersu rekao: 'O, ne. Neću se ni pokušati pretvarati da sam gotov s Bushem.' S Bushem neće 'biti gotov' sve dok se ovaj ne makne iz Bijele kuće, a Moore i ostatak svijeta koj misli poput njega držati će fige da će se to desiti na jesenskim izborima. Ako ne… čeka nas još puno 'Fahrenheita 9/11'.

Komentari

Nema komentara.