Disney prodao prava na 'Fahrenheit 9/11' - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      Disney prodao prava na 'Fahrenheit 9/11'

Disney prodao prava na 'Fahrenheit 9/11'

Bob i Harvey Weinstein iz Miramaxa su osobno otkupili prava na distribuciju dokumentarca 'Fahrenheit 9/11' Michaela Moorea, tako da je izvjesno da ćemo ga uskoro vidjeti u kinima.

31.05.2004 0 komentara

Disney prodao prava na 'Fahrenheit 9/11'

Weinsteinovi su šefovi Miramaxa, filmske kuće koju je kupio Walt Disney. Kao što znate, Disney je odbio distribuirati dokumentarac koji kritizira Georgea Busha i okupaciju Iraka. Moore je tvrdio da su razlog tome poslovni i porezni interesi u koje je uključen Georgeov brat i guverner Floride Jeb Bush.

Iz Disneya su to opovrgnuli izjavivši da 'uvlačenje u partizansku bitku ne bi služilo interesima medijske kompanije usmjerene na obitelj'. Disney i Weinsteinovi su se dogovorili da će šest milijuna uloženih u film biti vraćeno Disneyu, te da će se sav profit uplatiti u dobrotvorne svrhe. To je bio jedan od uvjeta jer zli Disneyevi šefovi nisu željeli dopustiti Weinsteinovima da zarade na kontroverznom filmu. Humanitarna ustanova na čiji će se račun uplatiti sredstva nije određena.

'To je pošteno i razumno rješenje,' izjavio je Moore, odbivši dati bilo kakav daljnji komentar. Baš kao što se komentar nije mogao dobiti ni od Disneyevih, ni od Miramaxovih šefova. Sve u svemu, film bi se u američkim kinima mogao naći već ovog ljeta. Dobivanju prava na distribuciju dobitnika Zlatne palme najbliži su Lion's Gate i Focus Features.

Film je zaoštrio odnose između Disneyevog izvršnog direktora Michaela Eisnera i Weinsteinovih. U Disneyu tvrde da su Miramaxovi šefovi izostavljali stavke o financiranju 'Fahrenheita' iz mjesečnih izvješća o filmovima na kojima se radi. U Miramaxu pak tvrde da je Disney znao da oni financiraju film pomoću kredita.

Nicholas Berg

No, ostavimo njihove nesuglasice po strani, jer je stigla jedna šokantna vijest vezana uz Mooreov film. Naime, Mooreove ekipa je za potrebe filma snimila 16-minutni intervju s Nicholasom Bergom, Amerikancem kojemu je u Iraku odsječena glava! Njegovo tijelo je pronađeno u Bagdadu 8. svibnja, a snimku njegovog ubojstva mogli ste vidjeti na Internet stranici islamskih militanata.

Intervju nije uvršten u film, ali jako dobro ocrtava stvarnu situaciju – Berg je pričao o strahu koji je osjećao traživši posao kao nezavisni biznismen. Razgovor je snimljen za vrijeme poslovne konferencije o Iraku otkrio je njegov brat David dodavši da je Moore prišao situaciji s 'dignitetom, poštovanjem i disciplinom'. Moore je odlučio vrpcu dati isključivo obitelji (Davidu u New Jersey i sestri Sari u Virginiju), a 'mogao ju je prodati medijima ili uvaliti u film', kako je rekao David.

26-godišnji Nicholas je u intervjuu pričao i o svom radu u dobrotvone svrhe u Keniji i Ugandi. Neki od ljudi iz Mooreove ekipe koja je snimala film su se rasplakali kada su čuli da je poginuo. Život je stvarno okrutan - dobrom čovjeku odsjeku glavu, a mučitelji Iračana dobiju godinu dana zatvora uvjetno.

Komentari

Nema komentara.