Fahrenheit 9/11 i dalje podiže temperaturu - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      Fahrenheit 9/11 i dalje podiže temperaturu

Fahrenheit 9/11 i dalje podiže temperaturu

Walt Disney bi ponovno mogao zakuhati situaciju. Znate da su odbili distribuirati 'Fahrenheit 9/11' Michaela Moorea, ali su se zaboravili posavjetovati s ulagačima.

26.05.2004 0 komentara

U čemu je tu problem? U novcu, naravno. Nakon što je osvojio Zlatnu palmu u Cannesu, dokumentarcu ne gine golema gledanost. Mooreov zadnji film 'Ludi za oružjem' komercijalno je najusjpešniji dokumentarac u povijesti, a analitičari brojnih medija, među kojima su i New York Post i ReelSource, 'Fahrenheitu' predviđaju značajno veću zaradu.

'Mnogi ljudi kažu da bi ulagači morali biti jako ljuti na Disneyevog šefa Michaela Eisnera jer je odbio još jednu plodonosnu priliku.' – napisao je analitičar 'ReelSource'-a Anthony Kusich. Eisner je odbio film zbog otvorenog kritiziranja Busheva politike nakon napada 11. rujna jer bi film 'mogao uvrijediti dio klijentele u predizbornoj godini'.

Istovremeno, New York Times je objavio da je Eisner rekao prijateljima da je Miramaxov supredsjednik Harvey Weinstein napravio film unatoč njegovim primjedbama, te da je prije godinu dana prešutio pozajmljenih 6 milijuna dolara. Weinstein tvrdi da nije ništa skrivao od Eisnera, te da su Disneyevi šefovi odobrili troškove.

Bilo kako bilo, ulagači će biti ljuti na Disney. Čak i da nije osvojio Palme d'Or, 'Fahrenheit 9/11' bi bio kino-hit, jer je zanimanje publike za dokumentarce sve veće. O tome svjedoči i činjenica da se niskobudžetni film 'Super Size Me' u trećem tjednu prikazivanja nalazi na desetom mjestu američkog box-officea, s gotovo milijun dolara zarađenih preko vikenda (ukupna zarada je dosegla 3 milijuna). Znači, čisti profit od 'Fahrenheita' imati će sedam nula.

Komentari

Nema komentara.