Eksploatiraj do kraja - Animirani
Home      Vijesti      Filmski      Animirani      Eksploatiraj do kraja

Eksploatiraj do kraja

Film rađen po računalnoj igri, koja je rađena po stripu, igra rađena po stripu istovremeno kad i film, igra rađena po starom filmu, a očekuje se…

24.03.2004 0 komentara

Eksploatiraj do kraja

Zabavna industrija, čije podkategorije strip, film i računalne igre (koje u ovom slučaju gledamo iz perspektive računalne animacije) prerasla je u đumbus u kojem se najčešće ne zna je li prije bila kokoš ili.. kokoš. Jedino što je sigurno, ponekad se mi, korisnici nađemo u situaciji u kojoj se osjećamo poput tupave peradi koja samo slini za vizualno-auditivnim doživljajima.

Nema te globalno poznate priče, koja je u svom originalnom izdanju bila, recimo, strip, koji se izvrsno prodao u posljednjih nekoliko godina, kojeg se netko nije sjetio ekranizirati. Čast iznimkama, ili čak bi se usudila reći iznimci, ali većina je tih filmova, objektivno, mašina za proizvodnju love. No, ako ste zagriženi ljubitelj, bit ćete zadovoljni i onim što ste dobili, no ne možete se oteti dojmu da ste mogli dobiti i puno više.

Nakon toga, netko se sjetio da bi mogao još malo zaraditi ako napravi igru baziranu na filmu, baziranom na stripu. I opet smo bili sretni poput male djece kada smo se mogli zavaravati da imamo supermoći ili smo jednostavno neki ultimativno kul lik. Onda je došla knjiga pa film pa igra pa nastavak igre pa nastavak filma pa paralelno i nova verzija igre… U moru proizvoda koji obrću masne pare na temelju imena i komercijalizacije, jednostavno smo poželjeli dobiti jedan proizvod, ali napravljen kako spada. Svejedno, igru ili film.

Don će doći i na vaše računalo

Povod ovom članku bila je vijest, koju je objavio Variety: Electronic Arts, jedan od najvećih proizvođača igara na svijetu i jedan od većih eksploatatora gore navedenih situacija, objavio je da priprema igru utemeljenu na 'Kumu', iako se još ne zna hoće li se oslanjati na kultni filmski serijal, ili na knjigu Maria Puza. Živi bili pa… Nadu nam daje činjenica da će ovo biti jedan od prvih igraćih naslova Electronic Artsa koji će imati veliko slovo M na kutiji (nema za klince), drugim riječima, igra neće biti razvodnjena.

Među igraćim naslovima koji se spremaju poharati tržište su nastavci 'Spider-Mana' i 'Shreka', pod izdavačkom kapom Activisiona, koji neće pustiti svoje filmske predloške da sami haraju tržištem. Među poznatijim filmskim naslovima koji su već debelo eksploatirani u vidu igre su i 'Harry Potter', koji uvijek izlazi u duetu film-igra, 'James Bond', 'Matrix', 'Star Wars'… you name it. Naravno, igre se šire i na druge konzole, PC nije dovoljan: Playstation, PS2, XBox, GameCube, GameBoy…

Dr. Aki Ross, gotovo živa heroina filma 'Final Fantasy'

Naravno, pri spomenu Playstationa ne možemo se ne sjetiti i legendarne igre za tu konzolu koja je doživjela više od 10 nastavaka. Već i vrapci znaju da je to 'Final Fantasy', koji je također iskorišten kao predložak za film 'Final Fantasy: The Spirits Within'. U ovom slučaju radilo se o vrhunskoj računalnoj animaciji koja je morala zasjeniti prilično labavu priču filma.

Tema koja se već desetljećima provlači kroz igre i filmove je sinergija Aliena i Predatora. Briljantno dizajnirana čudovišta iz svemira koja napadaju ljude oduševila su filmske gledatelje osamdesetih godina. U cijelu su se priču brzo upleli i strip i igra, a susret ove dvije, nazovimo ih horor-akcijske ikone, postao je jako profitabilan posao, pogotovo u gaming industriji, od druge polovice devedesetih na ovamo. 'Alien vs. Predator' postao je toliko popularan, da se po igri, koja je rađena po filmu, radi film. Njavljen je za ljeto ove godine pa dok čekate možete pogledati trailer.

Ako vam je sada sinula briljantna ideja da i sami kupite autorska prava na neki igraći naslov i iskoristite ga za snimanje filma, ne trudite se, ima i bržih od vas. Stanoviti gospodin Uwe Boll iz Njemačke bacio se u produkciju i režiranje filmova utemeljenih na novijim gejmerskim naslovima. Za ovu godinu najavljen je 'Alone in the Dark', za 2005. 'Bloodrayne', 'Far Cry' za 2006...

Komentari

Nema komentara.