Tko je glavna faca na festivalu Anima 04 - Animirani
Home      Vijesti      Filmski      Animirani      Tko je glavna faca na festivalu Anima 04

Tko je glavna faca na festivalu Anima 04

Festival animiranog filma u Bruxellesu završio je, svi se sretni vraćaju kućama, ali neki su malo sretniji. Dvije, tri o nagrađenim filmovima.

03.03.2004 0 komentara

Tko je glavna faca na festivalu Anima 04

Ove je godine Anima po prvi puta u svoj program uvela natjecateljski karakter. Naš animator, Daniel Šuljić, sa svojim filmom 'Mogu si to jako dobro zamisliti', nažalost nije pokupio nikakvu nagradu, no čestitamo mu na samom ulasku u službenu konkurenciju.

Da vidimo tko je zaslužio one divne kipiće Oliviera Goke; počnimo s nagradama publike u internacionalnom natjecanju. Nagradu za dugi animirani film dobio je film studia Ghibli (inače studio u kojem radi i 'tata' Hayao Miyazaki) 'Povratak mačke', originalnog naziva 'Neko no Ongaeshi' (naslovna fotografija). Iako režiju potpisuje Morita Hiroyuki, rad velikog majstora Miyazakija na filmu jasno je vidljiv. Isti film nagradila je i TV kuća Canal +, belgijski partner u organizaciji.

'Leptir', Corin Hardy

U kategoriji studentskih radova nagrađen je francuski film trojice autora (Frédérique Gyuran ,Vincent Gautier, Thibault Berard) po imenu ' Dahucapra rupidahu'. Film je kombinacija animacije i dokumentarnog filma, a mogao se vidjeti prošle, 2003. godine na festivalu u Sarajevu.

Najbolji kratki film u profesionalnoj konkurenciji po izboru publike je 'Leptir', čiji je autor Corin Hardy iz Velike Britanije. Želite li saznati više ili pogledati dvominutni trailer za ovaj odlični, poprilično tjeskobni film, svratite na njegove službene stranice.

'Jan Herman', Zorabel

Evo i nekih nagrada stručnog žiria. Briselska nagrada dodijeljena je Pieteru Coudyzeru, čiji je film 'Moodswing' nastao 2003. godine na školi u Gentu, a radi se o parodiji na TV komedije. Nagrada s francuske strane uljepšala je dan članovima briselske radionice animiranih filmova 'Zorobabel'. Njihov nagrađeni film 'Jan Hermann', osebujnog stila i karikiranih likova detaljnije je predstavljen na ovim stranicama.

Čudna situacija dogodila se na posebnom dijelu festivala nazvanom Webanima, u kojem su se natjecali autori animacija namijenjenih webu. Naime, nakon što su odabrana četiri finalista (čije filmove možete pogledati ovdje), žiri je odlučio da niti jedan od filmova ne zadovoljava, ni kvalitetom animacije ni kvalitetom priče, kriterije potrebne za osvajanje glavne nagrade. No zato su posebno pohvaljena dva filma, 'Fans' Stevea Dorchestera i 'Ride the Fence' Haika Hoisingtona.

Komentari

Nema komentara.