Sretan 80. rođendan, Mickey Mouse! - Animirani
Home      Vijesti      Filmski      Animirani      Sretan 80. rođendan, Mickey Mouse!

Sretan 80. rođendan, Mickey Mouse!

Popularni miš napunio je 80, ali još se može nositi s puno mlađom konkurencijom. Živahnog starčića kamere su snimile i u društvu mladih cura.

s.p. 18.11.2008 0 komentara

Sretan 80. rođendan, Mickey Mouse!

Tko to nije čuo za tog vječnog mladića – Mickeya Mousea. Mickey, kojeg kod nas zovu i Miki Miš, ima bogatu biografiju koje se podsjećamo na njegov 80. rođendan. Simpatični miš rođen je kao zamjena za zeca Oswalda kojeg je kreirao Walt Disney, ali je zatim prava za njega prigrabio Universal. Walt se onda jedne noći sastao s animatorom Ubom Iwerksom i kreirao miša - Mortimera. S vremenom je miš promijenio ime u simpatičnije Mickey, a legenda kaže da je za to bila zaslužna Disneyeva žena koje je mrzila prethodno ime.

Mickey je pažnju privukao crtićem 'Parobrod Willie', u kojem su se prvi put efektno miješali glazba i zvučni efekti. Film je imao premijeru 1928., postao pravi hit i omogućio Disneyu da pokrene vlastiti franšizu. Za par godina pokrenut je i fan klub za djecu, Mickey Mouse Club, a u dalekoj budućnosti će pod tim imenom biti osnovan i TV show u kojem će nastupati Christina Aguilera, Justin Timberlake i Britney Spears.


Mickey Mouse u 'Parobrodu Willie' iz 1928. - tako je rođena legenda.

S vremenom je izgled miša postajao elegantniji, dobio je kraći nos i bijele rukavice, a 1935. se pojavio i u boji. Nastupao je u raznim ulogama, za vrijeme Drugog svjetskog rata podržavao je američke snage, a 1950-ih je imao i tematski park i popularni strip u novinama. Ipak, uspjeh Disneyevih dugometražnih filmova poput 'Bambija' i 'Uspavane ljepotice' zasjenio je Mickeya, pa se nakon kratkog crtića iz 1953. dugo nije pojavljivao.    

Ipak, njegove velike uši ostale su zaštitni znak Disneya i Mickey još uvijek ima svoje mjesto među dječjim proizvodima. Na Disney Channelu se emitira Mickey Mouse Clubhouse za klince do 6 godina, a svoju neuništivost Mickey dokazuje pojavljivanjem u različim  filmovima, reklamama i videoigrama (Playstation 2). Pojavio se i na majici Sarah Jessice Parker u jednoj epizodi 'Seksa i grada', što je nakon toga lansiralo njegov lik i u najskuplje butike. A u društvu popularnih 'mački' iz 'Seksa i grada' i ovaj stari mišić će još dugo ostati mlad i vitalan...

Komentari

Nema komentara.