Wall*E – senzacionalan! - Animirani
Home      Vijesti      Filmski      Animirani      Wall*E – senzacionalan!

Wall*E – senzacionalan!

Kritičari i publika su jedinstveni – 'Wall-E' će biti najbolji film godine. Prvi je na top listi gledanosti, a kritika ga ne može dovoljno nahvaliti.

s.p. 01.07.2008 3 komentara

Wall*E – senzacionalan!

Kakvi Godard i Scorsese, Antonioni i Spielberg – među 10 najboljih filmova svih vremena već se uvrstio 'Wall-E'. To su rezultati glasanja publike na IMDB-u, gdje vjerojatno ima puno oduševljene djece, ali i kritičara!

Kritičarska tražilica MRQE teško nalazi negativnu recenziju filma, a RottenTomatoes je već objavio da je 'Wall-E' zasad najbolje ocjenjeni film iz 2008. Ima 96% pohvalnih ocjena, a slično je i na sajtu Metacritic.com, gdje ima 93% pozitivnih kritičraskih recenzija uz prosječnu ocjenu korisnika od 9.0

Među najnižim ocjenama je još uvijek visokih 70 (od 100) u magazinu Premiere, gdje je glavna zamjerka da 'bi se moglo raspravljati o tome da li će se film svidjeti ciljnoj publici'. Ukratko, film se ocjenjuje prekvalitetnim, pa se kritičari boje da je preozbiljan za djecu. Pale su i 'teške' usporedbe s Kubrickovom '2001.' i Chaplinovim 'Svjetlima velegrada', vjerojatno zato jer se ni ovaj film ne boji nijemih scena (prvih pola sata bez dijaloga!) i dosta pažnje polaže na vizualno pripovjedanje.


'Wall*E', trailer

A publika? Već spomenuti IMDB, ima za ovaj film prosječnu ocjenu gledatelja od 9.2, pa je film već 6. na top listi najboljih filmova svih vremena! Nedavno je bio 'samo' 9. - koliko brzo raste, možda jednom ugrozi i prvo mjesto 'Kuma'. Nakon prvog vikenda prikazivanja film je zaradio 63 milijuna dolara i tako je mali i tihi 'Wall-E' porazio glasnog i bijesnog 'Hulka', dok su se 'Iron Man' i 'Indiana 4' već ispuhali na box-officeu. Ni akcijski hit 'Tražen' (s visokim cenzorskim rejtingom!), a vjerojatno ni dječji 'Kung Fu Panda' nemaju potencijala da spriječe dominacuju 'Wall-E'-a, koji ima 3. najbolje otvaranje od Pixarovih filmova, odmah nakon 'Izbavitelja' i 'Potrage za Nemom'

Zašto svi vole taj film? Za one koji nisu pratili naše prethodne tekstove, radnja je smještena u distopiju u budućnosti, u kojoj mali robot Wall-E skuplja smeće po nenaseljenoj Zemlji, a zatim se zaljubljuje u roboticu Eve koja traži vegetaciju. Ta nevina romantika i humor privlače djecu i obitelji koji uživaju i u uobičajenim scenama akcije začinjenim privlačnim melodijama. S druge strane, kritičari kažu da je riječ o inteligentnom, vizualno fascinantnom, crnohumornom i emotivnom filmu, u kojem se miješaju slapstick, politička satira i romansa.

Previše pohvala? Možda, ali poslije svih ovih ocjena teško da je riječ o lošem ili prosječnom filmu. Mi samo još najavljujemo da 'Wall-E' u hrvatskim kinima počinje igrati od 07.08., pa onda očekujemo i vaše ocjene!

Komentari
A: Hrvatski ratnik 16.03.2009 Pogledaj profil

Potpuno zaslužuje da ga se smatra jednim od najboljih filmova ikada.
Wall*e je fenomenalan

Nadam se da pripremaju nastavak

A: marinchi_vu 19.07.2008 Pogledaj profil

ma wall E je preeeelud, pogotovo kada govori Iiiivaaa
ajme srce mi se slomilo, odmah sam htjela jednog takvog kući :) što se tiče crtića, potaknio je stvar problem kroz srdačnost jednog robot :) svaka čast :)

A: sartic 14.07.2008 Pogledaj profil

Niko ne spominje da "voli" strasno lici na "johnny 5"