Anime odrastaju - Animirani
Home      Vijesti      Filmski      Animirani      Anime odrastaju

Anime odrastaju

Japanski crtići sazrijevaju - 3-D animacija nije im dovoljna, žele više realizma, bolje likove i puno romantike da privuku i mlado i staro...

s.p. 18.10.2007 1 komentara

Anime odrastaju

Anime, osobito one televizijske, dugo su vremena bile jednostavne adaptacije popularnih stripova, no sada doživljavaju svoju renesansu. Iako su anime izvorno bile namijenjene djeci, s vremenom su se profilirale za odraslu publiku (erotski hentai!), a u zadnje vrijeme doživljavaju i artistički uspjeh. Hayao Miyazaki ('Pokretni dvorac') tako na svojim policama ima Zlatnog medvjeda iz Berlina i Nagradu za životno djelo s Mostre, a europski art festivali inače nemaju baš običaj nagrađivati animatore. I dok Hollywood i dalje nastavlja iz anima uzimati sve što se može prodati klincima (vidi 'Transformere'), japanski anima-tori žele raditi puno zrelije i kompleksnije filmove. 


'Pokretni dvorac', r: Hayao Miyazaki, trailer

Bez brige, anime zadržavaju svoj tipični futurističko-mitski izgled te stiliziranu animaciju (i velike okice), najveće promjene su s pričom i likovima. I crtići za odrasle i oni za mlađu publiku postaju sve realističniji. SF spektakli uvijek su popularni, a među njima 'Vexille' Fumihika Sorija privlači pohvale (i poglede) svojim efektnim 3-D izgledom. Sori je inače poznat kao producent popularne SF anime 'Appleseed', koja je dobila i svoj nastavak - 'Appleseed: Ex Machina', koji smo već i najavili.

Redatelj oba 'Appleseeda' je Shinji Aramaki koji je inače kao glavni problem 3-D animacije isticao da ponekad 'djeluje previše realistično'. Umjesto digitalno obrađene slike koja mora izgledati savršeno, Aramaki se više brine kako će izgledati njegovi karakteri. Zato preferira jake ženske likove, a i ljubavni trokut koji tipične akcijske likove čini zanimljivijim i psihološki uvjerljivijim. Romantična podradnja uobičajena je u igranim filmovima, ali animirani su obično orijentirani na akciju i vizualne spektakle, nego na psihu likova.

Autor kultnog (metafizičkog) hita 'Ghost in the Shell' Mamoru Oshii radi na filmu 'The Sky Crawlers', koji će sadržavati romantičnu priču o mladima u vječnom pubertetu. Oshii je izjavio da ga 'zanima stvarnost u kojoj žive današnji mladi.'


'The Sky Crawlers', r: Mamoru Oshii, teaser

Za prosinac 2008. sprema se 'Yona Yona Penguin', prvi film studija Madhouse rađen u potpunosti u 3-D kompjuterskoj animaciji. No, uz sve tehničke novotarije, ni u tom studiju ne zaboravljaju ono najvažnije - priču i likove. Redatelj tog filma Rintaro ('Metropolis') tvrdi da su vizualni efekti samo dijelom bitni, važnije mu je kroz priču ohrabriti svu tu djecu koja u modernom svijetu žive isprazne živote. Spoj moderne tehnologije i realizma vidljiv je i u filmu 'Canned' o dečku koji susreće zagonetnu djevojku u snu, a čiji likovi se temelje na igri za simulaciju romantičnih izlazaka.

Povećanje broja konzumenata video-igara očito utječe na filmske studije koji ulažu u adaptacije igara i razvoj novih tehnologija, no sve veće tržište anima zahtijeva da se filmaši koncentriraju i na stvari koje zanimaju i stariju publiku. Romantika, ljubav, seks?!

Komentari
A: prgo 31.10.2007 Pogledaj profil

stize animafest, a eto i anime :)))