Kada je previše – realnosti? - Animirani
Home      Vijesti      Filmski      Animirani      Kada je previše – realnosti?

Kada je previše – realnosti?

Redatelj Aramaki predstavlja još jedan svoj CGI film u 3 dimenzije, ali upozorava  da ne treba pretjerivati s tehnologijom – filmovi postaju 'spooky'.

s.p. 06.08.2007 0 komentara

Kada je previše – realnosti?

'Appleseed Ex Machina' je anima japanskog redatelja Shinjia Aramakija, nastavak animiranog hita 'Appleseed' istog redatelja. Prvi film bio je slobodna interpretacija mange Masamune Shirowa, glavni lik bila je Deunan Knute, mlada ratnica koja je preživjela Treći svjetski rat. Ona se vratila na zemlju, susrela svog bivšeg ljubavnika, sada kiborga Briaerosa,  te ušla u  grad Olympus, koji izvana izgleda kao utopijsko mjesto, ali je u biti poprište još jednog krvavog sukoba. O radnji drugog nastavka te priče se ne zna puno, osim da je izravni nastavak prvog dijela, te da je Deunan opet glavni lik.

Kao da sve to nije dosta, filmu je producent veliki John Woo, o čijoj fascinaciji s animiranom akcijom i CGI-jem smo već i pisali. U produkcijskim poslovima mu pomaže Terence Chang, koji i inače producira hitove Johna Wooa ('Slomljena strijela', 'Čovjek bez lica'). Sudeći prema traileru, animacija izgleda spektakularno, a ne treba se brinuti ni o glazbenom dijelu filma.


'Appleseed Ex Machina', r: Shinji Aramaki, trailer 

Za glazbu se pobrinuo poznati Ryuchi Sakamoto, koji je kao skladatelj često surađivao s Bertoluccijem ('Posljednji kineski car', 'Mali Buda'), a predstavio se i kao glumac, u paru s Davidom Bowiem ('Sretan Božić, gospodine Lawrence'). U prvom nastavku korištena je techno glazba, koju redatelj nije poznavao, ali mu se svidjela te ju je zadržao u cijelom serijalu. 

Oba 'Appleseed' filma su predmet rasprava ljubitelja anime filmova, jer su i jedan i drugi nastavak u potpunosti rađeni u kompjuterskoj, 3D tehnologiji. Aramaki tvrdi da je to samo zato što se taj stil uklapa u njegovu priču, a vjeruje da će 2D animacija ipak ostati mainstream u Japanu. Iznio je i svoje sumnje u potrebu animacije da se što više približi stvarnom izgledu ljudi, jer 'baš onda se jače uočavaju razlike ljudskog i animiranog', s tim da prerealistična animacija, koja podsjeća na oživjele lutke, izgleda i 'jezivo'. Po njemu, 'Final Fantasy' i ostali slični filmovi započeli su trend koji ne može završiti dobro, a bilo bi zanimljivo znati kako bi Aramaki komentirao i najnoviji igrano-animirani CGI hit - 'Beowulf'.  

Bez obzira na to da li ste ljubitelj dvije ili tri dimenzije,  posljednja preporuka Aramakija bila bi da se u svakom slučaju najnoviji mu film pogledate u kinu, jer 'film postaje bolji proporcionalno veličini ekrana'. Njegovu akciju 'Daj mi kino' prva će moći podržati japanska publika, koja će premijeru anime 'Appleseed Ex Machina' moći pogledati 20. listopada.

Komentari

Nema komentara.