Prvi glas iz Annecya - Animirani
Home      Vijesti      Filmski      Animirani      Prvi glas iz Annecya

Prvi glas iz Annecya

Rekordnih 9 dugometražnih i 51 kratkiš po izboru ex šefice Animafesta Margit Antauer, animirana čuda Beneluxa, te strip market na 31. Annecyu.

p.h. 26.04.2007 0 komentara

Prvi glas iz Annecya

Organizatori međunarodnog festivala animiranog filma Annecy (11.06 – 16.06.) objavili su listu filmova koji su uvršteni u selekciju 31. po redu najstarijeg svjetskog festivala animiranog filma.

Pred selektorima je bio težak posao – od ukupno 1,882 filma koji su pristigli na natječaj, izabrano je 233 crtića iz 35 zemalja, od kojih 182 u službenoj konkurenciji. Ovogodišnji Annecy ima cilj promovirati dugometražne animirane filmove, zato je njihov broj nešto veći no prethodnih godina – 9 komada, a posebna pažnja se ove godine posvećuje animaciji sjevernih susjeda Belgije, Nizozemske i Luksemburga i to u posebnom programu Benelux posvećenom kako animaciji, tako i vrlo zapostavljenom europskom stripu.

Čak tri dugometražna naslova u utrci za Crystal d'Annecy dolaze iz Japana: to su 'Paprika' Satoshi Kona (Japan), zatim anime avantura o dječaku koji pokušava promijeniti sudbinu tako što odlazi u drugi svijet gdje se bori protiv demona 'Brave Story' Kôichija Chigire, te 'Toki wo kakeru shoujo' Mamoru Hosode, avantura o maloj vremenskoj putnici. U konkurenciji je i 'Pusti vodu da miševi odu' aardmanovca Sama Fella (Velika Britanija), zatim francuski naslov, priča o dva dječaka smještena u srednjovjekovni Magreb 'Azur et Asmar' ex predsjednika ASIFA-e Michaela Ocelota, američki kandidat je 'Film Noir' D. Jud Jonesa i srpskog animatora Riste Topaloskog/NASLOVNA/ o privatnom detektivu koji dobije amneziju, pa se ne može sjetiti tko i zašto ga zeli ubiti. Tu je i jedan tajlandski naslov 'Khan Kluay' Kompin Kemgumnirda koji pripovijeda o mladom slonu koji prekida bezbrižni šumski život ne bi li pronašao oca kojeg nikad nije upoznao.

Bivša direktorica Animafesta, Margit Antauer, španjolska animatorica Carolina Lopez i francuska redateljica Virginie Guilminot odabrale su 51 kratki film. A njih, kao i ostale kategorije – tv serijala, glazbenog spota, obrazovnih i industrijskih filmova, reklama, (u kojoj apsolutnu prevlast ove godine imaju Britanci), te vankonkurentskih – kratkih i dugih crtića možete provjeriti ovdje.

Poslastice su i popratna projekcija 'Shreka 3' i specijalne canneske akvizicije 'Persepolis' Marijne Satrapi, no ono čime se Annecy razlikuje od drugih festivala i privlači najviše pozornosti su popratni programi, popis kojih ćemo još malo pričekati. Zato, stay tuned.

Komentari

Nema komentara.