Arthur definitivno bez Oscara? - Animirani
Home      Vijesti      Filmski      Animirani      Arthur definitivno bez Oscara?

Arthur definitivno bez Oscara?

Kako javlja CartoonBrew, a prenosi MCN, 'Arthur..' je ispao iz prednominacija za ovogodišnje Oscare, a jer je animiran u manje od 75% ukupnog trajanja. 

filmski.net 07.01.2007 0 komentara

Arthur definitivno bez Oscara?

Naime, prema pravilima Academy of Motion Picture Arts and Sciences, koja Oscare dodjeljuje, cjelovečernji animirani film jest onaj kreiran frame-by-frame tehnikom, u trajanju od najmanje 70 minuta, a u kojem se pojavljuje “značajan broj” važnih animiranih likova i koji je animiran u barem 75% svog ukupnog trajnja.

Ukoliko su navodi iz uvoda točni, propali su i Akademijini planovi da ove godine po prvi put nominira pet filmova u kategoriji cjelovečernjeg animirca. Za takvo što nužno je da se na listi filmova koji zadovoljavaju kriterije nominiranja nađe više od 15 kandidata, a to bez 'Arthura' neće biti slučaj.

Podsjetimo, u objavi za medije koju je 3. studenog izdala Academy of Motion Picture Arts and Sciences, navedeno je 16 naslova za koje se u tom trenutku predmnijevalo da će zadovoljiti pravila oskarovske kategorije dugometražnog animiranog filma: 'Mravator', 'Arthur u zemlji Minimoya', 'Barnyard', 'Auti', 'Znatiželjni George', 'Everyone’s Hero', 'Pusti vodu da miševi odu', 'Ples malog pingvina', 'Ledeno doba 2: Zatopljenje', 'Kuća monstrum', 'Open Season', 'Preko ograde', 'Paprika', 'Renaissance', 'A Scanner Darkly' i 'Zov divljine'.

No, što u doba današnjih filmskih tehnika zapravo znači animacija pitanje je oko kojeg se ne mogu složiti ni najveći među filmašima, piše danas NYTimes.

Tako je u izjavi za taj ugledni dnevnik četverostruki Oscarovac Nik Park izjavio kako je animacija danas možda redundantan termin koji postaje važan samo u sezoni nagrada.
Može li se primjerice, animacijom smatrati 'motion capture' ili kraće 'mo-cap' tehnika, a u kojoj računalo snima pokrete glumca i potom ih reproducira u lik na ekranu?

Može li se onda i 'Ratove zvijezda: Osvetu Sitha”, budući su napučeni animiranim robotima, vozilima i bićima, takaođer smatrati animiranim filmom?

A što je sa 'A Scanner Darkly' koji je u potpunosti snimljen kao igrani film i onda računalno obrađen da izgleda animirano?

Vrag će ga znati. I, naravno, Akademija.

Koja će svoju konačnu odluku objaviti tek 23. siječnja.

Komentari

Nema komentara.