Pixarova muljaža s dionicama - Animirani
Home      Vijesti      Filmski      Animirani      Pixarova muljaža s dionicama

Pixarova muljaža s dionicama

Dvojica kreativnih gurua Pixara, John Lasseter i Ed Catmull našli su se pod povećalom financijske inspekcije zbog ‘muljanja’ s datumima na dionicama.

p.h. 02.01.2007 0 komentara

Baš kad je Robert Iger, izvršni direktor Walt Disney Company u New York Timesu najavio veliki redizajn megapopularnog sitea Disney.com, Pixar studio koji je od sredine 2006. vlasništvo Disney korporacije potresa veliki dioničarski skandal, javlja Variety.

U glavnim su ulogama redatelj, producent i kreativac, 'Walt Disney 20. stoljeća' John Lasseter ('Toy Story', 'A Bug's Life', 'Auti') i njegov bliski suradnik, majstor vizualnih efekata i producent Ed Catmull. Dvojica kreativnih gurua Pixara su još prije par mjeseci bili pod povećalom financijske inspekcije zbog ‘muljanja’ s datumima na dionicama u razdoblju od 1997.- 2003., dakle prije velikog braka Pixara i Disneya.

Mijenjanje datuma je praksa pomoću koje kompanija manipulira vrijednošću dionica kako bi egzekutivci koji su u njoj zaposleni ostvarili veće prihode, dakako nauštrb ostalih dioničara. Ta praksa nije ilegalna, osim kad se manipuliranje datumima ne prijavljuje odboru kompanije. 

Variety i Financial Times of London javljaju kako financijska komisija ponovno njuška po papirima Pixara, te kako je vrlo vjerojatno da su čelni ljudi Pixara namiještali datume kako bi potkupili ljude poput Lassetera i Catmulla čija je važnost za kompaniju neprocjenjiva.

Ukoliko se pokaže da je malverzacija bilo, Pixarovci će platiti višemilijunsku kaznu, a netko će možda i u zatvor. No, to zacijelo neće biti niti jedan od kreativnih gurua, već odgovorna osoba koja im je pogodnosti namijestila.

Komentari

Nema komentara.