Disney se vraća Šilji i 2D animaciji - Animirani
Home      Vijesti      Filmski      Animirani      Disney se vraća Šilji i 2D animaciji

Disney se vraća Šilji i 2D animaciji

Najdugovječnija tvornica animiranih snova oživljava produkciju ručno rađenih kratkometražnih crtića. U pripremi su 4 komada, a prvi na redu je - Šiljo.

p.h. 06.12.2006 0 komentara

Disney se vraća Šilji i 2D animaciji

Nakon 50-godišnje stanke, Walt Disney Studio, pomlađen sinergijom s moćnim Pixarom ponovno kreće s produkcijom kratkih animiranih filmova. Novi će se crtići prikazivati u kinima zajedno s dugometražnima, a bit će animirani ručno, u tradicionalnoj 2D tehnici ili u kombiniraciji kompjutorske i ručne tehnike, ovisno o priči, javlja New York Times.

U pripremi su 4 crtića: 'The Ballad of Nessie', stilizirana pričica o porijeklu Loch Nessa, 'Golgo’s Guest', o susretu ruskog graničara i vanzemaljca, 'Prep and Landing', u kojem dva patuljka pripremaju kuću za posjet Djeda Mraza 'How to Install Your Home Theater', povratak 40-tih i 50-tih iznimno popularnog 'uradi sam' crtića u kojem Šiljo (Goofy) objašnjava kako se baviti sportom ili nešto napraviti, najčešće s katastrofalnim rezultatima.


Goofy: Gymnastics

Poticaj stiže od masterminda Pixarovca Johna Lassetera, a sama ideja o oživljavanju Šilje u epizodi s kućnim kinom došla je od Disneyevog veterana Kevina Detersa koji je sličan pokušaj izveo krajem sedamdesetih izdavši muzički album 'Disco Mickey' s Miki Mausom koji je plesao poput Johna Travolte. Poučen disko neuspjehom, Deters je izjavio: 'Nemamo namjeru od Šilje napraviti skejtera, nema potrebe da bude hip i cool. Šiljo nije cool, on je kućni tip.

Iako današnja publika pod Disney trademarkom podrazumijeva prvenstveno bogate dugometražne produkcije, reputacija Walta Disneya izgrađena je upravo na kratkim crtanim filmovima. 'Mickey Mouse Cartoon' se 1930. prikazivao u kinima zajedno s dugometražnim filmovima, a u razdoblju od 1932. do 1942., tata Walt je osvojio 10 Oscara za kratke crtiće na izradi kojih je trenirao animatore za veća djela, poput 'Snjeguljice i sedam patuljaka'. Nakon 2. svj. rata, Disney je zbog neprofitabilnosti i visokih troškova zaustavio produkciju kratkih crtića.

Komentari

Nema komentara.