Čaj od krvi i crvenoga konca - Animirani
Home      Vijesti      Filmski      Animirani      Čaj od krvi i crvenoga konca

Čaj od krvi i crvenoga konca

Halucinantni mračnjak Christiane Cegavske izrađen u tehnici stop animacije o ludim miševima aristokratima, rustikalnim bićima i čaju... Od krvi.

p.h. 10.10.2006 0 komentara

Čaj od krvi i crvenoga konca

13, (slovima: trinaest) godina trebalo je slikarici, dizajnerici, kostimografkinji i animatorici Christiane Cegavske da složi old skulerski animirani masterpis 'Blood Tea and Red String' u trajanju od 70 minuta koji je početkom godine dobio nagradu za najbolji film na San Francisco Indie Festu, a o kojem se od tad dosta pisalo.

Tehnički, mračna animirana poslastica za odrasle začudnih likova i bez dijaloga predstavlja kontrapunkt ulaštenoj digitalnoj Pixar/Disney produkciji: scenaristica i animatorica Cegavske je vlastoručno izrađene i barokno kostimirane lutke oživila tehnikom stop animacije i snimila ih 16 mm kamerom. Zbog začudne priče, gotičkog dekora i bizarnih momenata, crtić bi se mogao svidjeti štovateljima opusa E. A. Poea, Jana Švankmajera, braće Quay, Tima Burtona i Davida Lyncha.

Film priča o borbi između aristokratskih i profinjenih Bijelih Miševa uzvišenog držanja i neuglednih rustikalnih Bića Koja Obitavaju Pod Hrastom oko lutke iz snova. Miševi naruče od neuglednih bića da im naprave prekrasnu lutku-idola, no kad je ova završe, odbijaju je isporučiti i zakucaju je na hrast. Lutka postane centar njihovog svijeta, a kao znak ljubavi u njenu unutrašnjost pažljivo polože i zašiju jaje.

Kad bića odu na počinak, miševi ukradu lutku i odnesu je u svoje ludo carstvo u kojem se opijaju čajem od krvi, banče i haluciniraju. Uskoro, bića kreću u potragu za obožavanim predmetom, a na tom putovanju gotički dekoriranim krajolikom prepunim lubanja, prepariranih životinja i celofanskim okolišem događa im se niz nevjerojatnih avantura.

Nesumnjivo groteskan, no nikad ne prelazi granice djetinje izopačenosti, nostalgičan, snolik, gorko-sladak piše Dennis Harvey (Variety) o crtiću i naziva ga Lynchovskom pustolovinom premještenom na teren dječje fantazije.

Dosad nepoznata u svijetu animacije, Christiane Cegavske iza sebe ima animirani kratkiš 'Blood and Sunflowers' iz 2000, i kratki igrani 'The Doll Maker', a proslavila se uznemirujućim animiranim komadom koji je poslužio kao intro filmu 'The Heart Is Deceitful Above All Things' koji je Asia Argento snimila prema biografiji nepostojećeg gej HIV pozitivnog siročeta JT LeRoya. Hmmm, LeRoy... Molimo, autentičnost lika i djela autorice dodatno provjerite na službenim stranicama.

Komentari

Nema komentara.