Annecy 2006. - eksplozija različitosti - Animirani
Home      Vijesti      Filmski      Animirani      Annecy 2006. - eksplozija različitosti

Annecy 2006. - eksplozija različitosti

Annecy vrlo dobro žonglira s vremenom i zahtjevima animiranog svijeta: 300 akreditiranih novinara, 250 filmova u konkurenciji ibrojni popratni programi.

m.k. 30.05.2006 0 komentara

Annecy 2006. - eksplozija različitosti

Od 04. - 10. lipnja Annecy će se još jednom u svojoj 45-godišnjoj dugoj povijesti naći pod opsadom animatora iz cijeloga svijeta. Šestodnevni festival čini se da će i ove godine biti izrazito dinamičan i da će svojim programima zadovoljiti različitu publiku. Upravo je zato Annecy fantastičan, jer nastoji potvrditi da je baš to mjesto gdje se spajaju različiti tipovi animacija, gdje male produkcije stoje uz bok enormnim kampanjama velikih, gdje se crno-bijeli klasičari s početka prošloga stoljeća savršeno pretope u ispeglanim i izdizajniranim pikselima. Za svakog ponešto.

U fokusu je ove godine Italija, objedinjena u devet programa pod nazivom Viva l'Italia, a koje je za Francusku spakirao Hrvatima drag Giannalberto Bendazzi. Utemeljitelj talijanskih Instituta za studij animacije i Društva za studij animacije u svojim se teorijskim tekstovima, osvrtima, animacijskim antologijama i povijesnim pregledima često doticao Zagrebačke škole te ga zato smatramo važnim međunarodnim promicateljem vlastite nam (filmske) kulture.

Neke od zanimljivosti 'all'italiana' su dva animirana dugometražna filma 'La rosa di Bagdad' Antona Gina Domeneghinija i 'I fratelli Dinamite' Nina Pagota, koji su 1949. zajedno prikazani u Veneciji te su odnijeli nagrade za prvi animirani dugometražni film (Pagot) i prvi dugometražni film u boji (Domeneghini). Također, retrospektivne će talijanske boje braniti dvojac Bruno Bozzetto i Guido Manuli koji će svoj 20-godišnji zajednički rad proslaviti baš u Annecyju.

Origin - Spirits of the Past, Keiichi Sugiyama /lijevo/ xxxHOLiC A Midsummer Night's Dream, Tsutomu Mizushima

Talijani će još ponuditi izbor svoje animacije u posljednjih 15 godina, ali i programčić pod nazivom Zabranjeno voće, samo za odrasle, gdje će se prikazati kratke erotske animirane fantazije naših susjeda. Sve o Talijanima potražite ovdje.

Od prebogatog posebnog programa izdvajamo onaj pod nazivom When Animation Meets the Living. Šest programa - jedan bolji od drugog. A svi su se postrojili oko teze o digitalnoj tehnologiji koja je toliko produbila odnos između animirane i ostalih filmskih vrsta da je očito došlo vrijeme preispitivanja tradicionalnih definicija. Pa će se tu moći vidjeti kako toj tezi doprinose Mélies današnjice, kako vole tepati poljskome animiranom oskarovcu Zbigniewu Rybczynskom, pa Chris Cunningham, Norman McLaren, Rosto… 

U tom posebnom odjelu, proširenom izložbom i gostovanjem, Annecy pozdravlja Duchampa animacije Amerikanca Roberta Breera (čiji je zadnji film bio prikazan u sklopu američke retrospektive na festivalu 25 fps), Osvalda Cavandolija, tvorca La Linee te japanskog mistika estetu Yoshitaku Amana, među ostalim zaduženog za vizual igrice Final Fantasy (zavirite mu na sajt).

Nausicaä of the Valley of Wind, Hayao Miyazaki

Od previewa izdvajamo 'Monster House' Zemeckisa i Spielberga, dječji hororac o začaranoj kući/čudovištu koji će u kolovozu zaigrati i u našim kinima, a virnite i trailer. Najavljuje se 'Cars', posljednji filmić Pixara/Disneya, a ekskluziva za Europu je drugi po redu film najdražeg nam Miyazakija 'Nausicaä of the Valley of Wind' (1984.).

O popratnim programima mogli bismo još nadugo i široko, a da skrivene među 260 filmova u natjecateljskom programu podijeljenom u osam kategorija ne bi niti spomenuli. O njima ćemo opsežno kad ih pogledamo. Znamo da će hrvatske boje među kratkišima braniti Simon Bogojević Narath s 'Levijatanom', a u Panorami će se prikazati 'Spoj' Darka Bakliže. A 18 spotova, a 5 dugometražnih (čak dva iz Japana), a 68 studentskih, a 25 TV serija, a 33 reklame, a 4 obrazovna… Pisat ćemo još, vi do tada vrijedno klikajte, gledajte i glasajte za filmove servirane na netu do 9. lipnja!

Komentari

Nema komentara.