MOMA ugošćuje Pixar - Animirani
Home      Vijesti      Filmski      Animirani      MOMA ugošćuje Pixar

MOMA ugošćuje Pixar

Od 14. ovog mjeseca u njujorškom muzeju suvremene umjetnosti (MOMA) otvorena je retrospektivna izložba Pixara povodom njegovih dvadeset godina djelovanja.

v.h. 22.12.2005 0 komentara

MOMA ugošćuje Pixar

Pixar = Pix (piksel) + ar (art - umjetnost).
Za početak malo povijesti. Kada je 1986. godine Steve Jobs (suosnivač Apple Computera) otkupio odjel specijalnih efekata Lucasfilmsa u istom su paketu došli Ed Catmull (danas predsjednik Pixara) i John Lasseter (redatelj, izvršni producent). Spomenuti trojac tada je osnovao studio specijaliziran za 3D CG filmove, Pixar. Počeli su s kratkim filmovima, 1991. su se udružili s Disneyem, snimili šest dugometražnih filmova zajedno, a nedavno su prekinuli suradnju. Pokupili su brojne nagrade i priznanja za svoj rada i eto... prošlo je 20 godina.

Najveća je to izložba animiranog filma ikada priređena u MOMA-i. Moći će se vidjeti ama baš sve made by Pixar, projekcije prvog im filma ‘The Adventures od André and Wally B.’ (napravljen je zapravo još pod okriljem Lucasfilmsa, al’ je ekipa već bila ona iz Pixara) pa sve do posljednjeg ‘One Man Band’ (ovaj će kratki film pratiti dugometražni ‘Cars’ koji izlazi sljedeće godine, a ujedno je to i posljednji projekt Disneya i Pixara).

Ideja organizatora je da pokažu što više skica, crteža, skulptura, modela, storyborda, koji su korišteni pri izradi filmova, da bi približili posjetiteljima rad kompjuterske animacije. Da se ne bi zavaravali, misleći da se za ovu vrst animiranog filma koristi samo kompjuter, svi izlošci govore u prilog tomu da se, CG animirani filmovi, barem u pripremnoj fazi, ne udaljavaju od tradicionalne animacije. Još uvijek se, naime, koriste tradicionalni papir i olovka. U to se mogu uvjeriti svi koji imaju mogućnost posjetiti izložbu koja je otvorena do 06.02.2006.

A oni koji si to ne mogu priuštiti, MOMA na svojim službenim stranicama nudi mogućnost da se pogledaju neke od izloženih stvari i poslušaju komentari autora, animatora, producenata, organizatora, stručnjaka…

U čast ove okrugle obljetnice Disney će muzeju suvremene umjetnosti pokloniti 35 milimetarske filmove svih dugometražnih filmova koje su zajednički napravili. Isto to će učiniti Pixar s kratkim filmovima.

Komentari

Nema komentara.