Animateka 2005 prošla kroz cilj - Animirani
Home      Vijesti      Filmski      Animirani      Animateka 2005 prošla kroz cilj

Animateka 2005 prošla kroz cilj

'Festivalska ekipa ostala je živa i zdrava, gosti su se zadovoljni vratili kući, publika nas nije gađala paradajzima. Mislim da nismo probili budget.’

v.h. 21.12.2005 0 komentara

Animateka 2005 prošla kroz cilj

Riječi su ovo Igora Prassela, direktora Animateke, koji je, iako umoran i kratak s vremenom (jer nakon festivala ne prestaje frka), s nama podijelio prve utiske nakon netom završena festivala.

’Osobno sam zadovoljan odlukom žirija, koji je glavnu nagradu odlučio dati studentskom filmu što priča o pravom putu našeg festivala - da ne dijeli studentske filmove od profesionalnih. Zadovoljan sam do neke mjere i s medijskom pratnjom našeg festivala u Sloveniji. Lijepo je bilo vidjeti puno
djece na dječjem programu, sada smo zaista sigurni da je u budućnosti vrijedno još više truda uložiti u taj program. Više nego zadovoljan sam i s kvalitetom produkcije filmova iz workshopa (a zadovoljni su i studenti)! Hvala FILMSKOM.NETu na pažnji. Nadam se da ćete nas iduće godine pratiti uživo!’

Detalj s radionice

Nakon pet dana posvećenih animiranom filmu u Ljubljani se plesala mazurka. Poljski autori osvojili su čak pet nagrada. Evo nagrađenih:

Sony Grand Prix (žiri)
*Po jab³kach (After Apples) Marta Pajek, Poljska, 2004 / naslovna
Radi se o prvom filmu mlade animatorice koji je napravila pod stručnim okom Jerzyija Kucie, veterana animiranog filma. U radu se koristila pixilacijom, klasičnim crtežom kao i kompjuterom.

Sony nagrada publike
*Ichthys Marek Skrobecki , Poljska, 2005
Ichthys je grčka riječ i označava ribu. Ovaj film je poslastica za sve ljubitelje kafkijanskih atmosfera i dobrog zalogaja. Isječak iz ovog lutka-filma, snimljenog Debrie kamerom iz 1934. godine, možete vidjeti ovdje.

Ichthys, Marek Skrobecki

Pet posebnih priznanja žirija
*Darazsak, ludak, körtefa(Wasps, Geese, Pear-tree) - László Csáki, Mađarska, 2005
*Fallen Art - Tomek Baginski, Poljska, 2004
*Jam Session- Izabela Plucinska, Poljska/Njemačka, 2005
*Laud/The Table - Jelena Girlin, Marii-Liis Basskovskaja, Urmas Jõemees, Estonia, 2004
*Televizor/Telewizor Tomasz Siwiñski, Poljska, 2005

I za kraj jedna zgodna stvar kojoj su nadjenuli ime Jury Guilty Pleasures - članovi žirija odabiru po jedan film s festivala koji je po njihovom sudu zaslužio više. Ako vas zanima kako su glasali - pogledajte ovdje.

Kraj, gotovo! Vidimo se dogodine!

Komentari

Nema komentara.