Grant Munro-velikan animacije na DVD-u - Animirani
Home      Vijesti      Filmski      Animirani      Grant Munro-velikan animacije na DVD-u

Grant Munro-velikan animacije na DVD-u

Ovaj nepravedno podcijenjeni autor u svijetu animacije počašćen je izlaskom DVD zbirke s 13 njegovih filmova.

03.01.2004 0 komentara

Grant Munro-velikan animacije na DVD-u

Milestone Films i National Film Board of Canada odlučili su predstaviti široj publici najbolje radove Munroa, kanadskog animatora, glumca, plesača, filmskog snimatelja i montažera. Munro je, vjerojatno zbog svog multidicsiplinarnog talenta, opisan kao kombinacija Joana Miróa, Bustera Keatona, Chuck Jonesa, Gene Kellya i mačka Felixa, što pokazuje da su i njegovi radovi jednako osebujni kao i njegova ličnost.

DVD sadrži 109 minuta animiranih filmova crtanih rukom i snimanih tehnikom piksilacije (tehnika u kojoj se pokret dobiva spajanjem statičnih slika, fotografija). Među ovih 13 filmova, svakako je najpopularniji genijalni Neighbours, koji je Munro radio sa još jednim cijenjenim animatorom Normanom McLarenom, a koji je 1953. godine nagrađen Oscarom za najbolji kratki film. Snimljen tehnikom piksilacije, ovaj film pokazuje odnos dva susjeda među kojima izbija svađa oko mirisanja jednog maslačka.

Većina Munroovih filmova u većoj su mjeri zanimljivi sa socijalno-političkog gledišta, nego što su zabavni, posebice oni iz vremena vijetnamskog i hladnog rata. Animirani crno-bijeli film Three Blind Mice iz 1945. godine sadrži razmišljanja o tvorničkoj proizvodnji, aktualnoj temi u tadašnjoj Kanadi i Americi.

Uz posebne dodatke, intervju s autorom, tu je i tek nedavno pronađeni film On the Farm, čija izvedba pokazuje kako je Munro doista živio desetak godina ispred svog vremena. Toplo preporučujem sljedeći link.

Komentari

Nema komentara.