Epska saga o Beowulfu u tri dimenzije - Animirani
Home      Vijesti      Filmski      Animirani      Epska saga o Beowulfu u tri dimenzije

Epska saga o Beowulfu u tri dimenzije

Kako snimiti 3D animirani film s ekstremno realističnim likovima u vrlo kratko vrijeme, a pritom ne uposliti vojsku animatora?

d.g. 19.06.2005 0 komentara

Epska saga o Beowulfu u tri dimenzije

Odgovor zna producent i redatelj Robert Zemeckis kojemu se očito svidio posao u koji je krenuo s Tomom Hanksnom na 'The Polar Expressu' pa je odlučio nastaviti u istom stilu. Ovih dana je objavljen novi projekt koji priprema s podjednako jakim imenima, u igri su ovaj puta Anthony Hopkins, Robin Wright Penn, Ray Winstone i Brendan Gleeson, između ostalih. Niti priča koju je odlučio obraditi nije ništa manje spektakularna, riječ je o najvećem i najstarijem engleskom epu pod imenom ‘Beowulf’. U filmu će se taj legendarni kralj uhvatiti u koštac sa trolastim likom Grendelom, vatrobljuvačkim zmajevima i svom silom sličnih legendarnih bića.

Za podsjetnik evo samo par crtica o 'animiranoj' tehnici kojom će se stvoriti i ovaj, ali zasigurno i mnogi drugi filmovi koji će uslijediti. Prvo i ključno pitanje jest u kojoj mjeri se ovo uopće može klasificirati pod animaciju, a u kojoj je samo digitaliziranje stvarnih glumaca!? Tehnika nazvana 'performance capture' je ustvari primjenjivanje vrhunske tehnologije na koži nedužnih glumaca. Za vrijeme snimanja oni su obučeni u rastezljiva odijela prekrivena senzorima (čak njih 150 na samom licu!!!) te je pred plavim platnom kamerama 'uhvaćen' svaki njihov i najmanji pokret.  U isto vrijeme sve se prenosi direktno u računalo gdje se tako dobiveni kosturi glumaca kasnije 'presvlače' kompjutorski generiranom kožom, odjećom i sl.

Možda zvuči sofisticirano i vrlo znanstveno, ali nekako ostaje filing da u svemu tome fali one ključne stvari - animacije! Koja je u stvari korist od svega ako se njome služi samo za kreiranje pozadina!? Odgovor na to neka svatko donese za sebe, ali naš Robert je izgleda odlučio ne odustati - ako je suditi po najavama već za iduće ljeto priprema još jedan film, nazvan 'Monster House'. Ukoliko ima i onih koji stvaaarno imaju previše slobodnog vremena evo link na stranice gdje će naći cijeli ep u svoj svojoj arhaično engleskoj ljepoti i dužini...

Komentari

Nema komentara.