ANNECY 2005. pobjednici! - Animirani
Home      Vijesti      Filmski      Animirani      ANNECY 2005. pobjednici!

ANNECY 2005. pobjednici!

Baš dobro da se nismo prepustili prognozama, jer u Annecyju je sve moguće, a to se pokazalo i ove godine!

m.k. 13.06.2005 0 komentara

ANNECY 2005. pobjednici!

Petodnevne animacijske orgije su za nama, a organizatori su već zakazali sljedeće gledanje za 5. 6. 2006. A kojim će filmovima pisati u biografiji da su ponijeli izglancane i stručno obrađene kristale čitajte, čitajte!

Nećemo više uvoditi, već prelazimo odmah na stvar, dakle, glavna nagrada iliti Crystal d'Annecy otišla je u Australiju Anthonyju Lucasu i njegovu kratkom 28-minutnom filmu 'The Mysterious Geographic Explorations of Jasper Morello'. A ispod pustolovnog naziva i 3D-a s kolažima i animiranim objektima priča je o Jasperu Morellu, osramoćenom avijatičaru koji bježi iz svoga doma poharanog kugom, ne bi li pronašao lijek i iskupio se u tmurnom industrijskom svijetu. Ovaj gotički film strave svoju je premijeru doživio na ovogodišnjem Flickerfestu (treba li spominjati da smo i o tome već pisali?), a naravno da je Lucas i kod kuće dobio dvije nagrade - za najbolji animirani film i za zvuk. Lucas je inače pravi selektorski miljenik jer mu je prijašnji film 'Holding Your Breath', vrlo sličnog vizuala (također smješten u neko nadrealno industrijsko društvo kao i Morello) 2002. uvršten u kanski natjecateljski program.

Nagradu publike i posebno priznanje dobio je Nijemac Stephan Flint Müller i film 'Fliegenpflicht Für Quadrat Köpfe' (naslovna). Stephan kaže kako rad opisuje njegov život u Berlinu, uključujući i hobije iz dosade, a kombinacija trodimenzionalne šetnje gradom i dvodimenzionalno umontiranih crteža tvore urnebesno smiješnu parodiju na današnji svijet televizije i reklama. Tako se u apsurdnom filmu na tanjuru nađu kauboji, policajci, praonice automobila, šeširi, a svi vješto remiksirani u najboljoj culture jamming maniri. 24-ogodišnji Müller je već nanizao nagrada za ovaj film, spomenimo samo, uz ove anesijevske, i nagradu žirija u Oberhausenu.

'The Mysterious Geographic Explorations of Jasper Morello', Anthony Lucas, pobjednik

Što se tiče dugometražnog filma, najbolji je Mađarski 'Nyocker' ili na engleskom 'The District', autora Arona Gaudera. Mađarska verzija Romea i Julije smještena je u budimpeštanski geto gdje multi-kulti mlađarija živi iz dana u dan na rubu bezakonja; između ljubavi i seksa, nasilja i svakodnevnih trzavica. Film je u početku zamišljen kao televizijski serijal, međutim Gauder ga je, očito na svoju sreću, preoblikovao u dugometražni, i što je najvažnije - duhovit film, a ako se ne date zbuniti jezičnim barijerama, foršpane pogledajte ovdje.  

Nagrada za najbolji prvijenac uručena je Britanki Ali Taylor i filmu 'Puleng'. Radnja se odvija na obiteljskom imanju u pustinji Kalahari, a Puleng na jednom afričkom jeziku znači 'ona koja donosi kišu'. Kiša, pustinja, otac i kći protagonisti su obiteljske drame ispričane u svega četiri minute koja se prikazivala na više svjetskih festivala (Resfest, Hiroshima...). Producentski posao potpisuje sveudilj poznata engleska produkcija Nexus, na čije ćemo vas stranice za čas uputiti, čim riješimo Annecy.

O ostatku nagrađenih filmova saznajte na službenom sajtu, jer mi ćemo vas razveseliti još samo – reklamom. Najbolja je otišla na adresu iste produkcije (Nexus) i to kao jedna u nizu promidžbenih spotova Hondine kampanje. 'Grrr' broji već desetak nagrada na svjetskim festivalima koji ozbiljno i oštro u svojim programima ocjenjuju i reklame, a dotičnu potpisuje dvojac Smith&Foulkes. Kada ćete surfati Nexsusovim stranicama (a hoćete odmah), na listi redatelja naići ćete i na neke vama odavno poznate redatelje kao što je Jonas Odell. No, prije surfanja, jedan je klik obavezan – i to za nagrađenu reklamu.

Komentari

Nema komentara.