Nema više niti Joea Granta - Animirani
Home      Vijesti      Filmski      Animirani      Nema više niti Joea Granta

Nema više niti Joea Granta

Kreator slonića Dumba i zle kraljice/vještice iz Snjeguljice i 7 patuljaka, Joe Grant, otišao stopama prijatelja Johna Hencha, preminulog prošle godine.

filmski.net 10.05.2005 0 komentara

Nema više niti Joea Granta

Joe&John bili su kolege u animiranom divu Disneyu. John Hench umro je prošle godine u veljači, nama su doduše najpoznatiji likovi koje risao - Mickey Mouse recimo, a radio je i sa Salvatoreom Dalijem na atraktivnom uratku 'Destino', koji je doslovno uskrsnuo 2004., kada je nominiran za Oscara.

Joe Grant umro je prošloga petka, 06. svibnja, sa još samo četiri godine koje su ga dijelile od stogodišnjaka, od srčanog udara. U izjavi stoji da ga isti strefio baš dok je crtao. No kako izjava dolazi od Disneya, uzet ćemo je sa zadrškom.

Među najpoznatije Grantove zasluge u Disneya zasigurno spada pisanje pričica o sloniću Dumbu koji je imao taaako velike uši da je mogao i letjeti, ali i o skitalačkim i ljubavnim avanturicama psećeg dvojca iz priče 'Dama i skitnica' čije je likove, zajedno sa suprugom Jennie, i stvorio.

Svoju je plodnu karijeru započeo 1933. godine u odjeljku koji bi se u našem slobodnom prijevodu zvao 'sekcija za razvoj likova'. Prvi mu je uradak bio animirani short 'Mickey's Gala Premiere' nakon kojeg je ubrzo radio na razvoju glavne negativke iz svjetski poznate i popularne bajke o 'Snjeguljici i sedam patuljaka' – zle kraljice/vještice. Ma naravno da je se svi sjećamo!

U Disneyu je zbog svog obrazovanja i znanja uživao status cijenjenoga intelektualca, no to ga nije spriječilo da ipak napusti matičnu kompaniju 1949. godine (eto ga na što je inteligencija), ali joj se ipak vratio cijelih četrdeset godina kasnije (inteligencija ipak nije sve, ima nešto i u parama).

Mada je tada, u devedesetima, bio već prilično star, to ga nije sprječavalo da bude glavni suradnik na 'Ljepotici i zvijeri', 'Aladdinu', 'Kralju lavova', 'Mullanu'... Često se spominje kao vizionar i onaj koji bi rado i često začarlijao novitetima uhodani i ziheraški disneyevski izričaj.

Svoje je prstiće upleo i u produkciju prošlogodišnjeg je oscarovskog nominanta 'Lorenza'.

ps. Kako Disney u posljednji debeli vremenski preiod radi u sjeni svakojakih skandala, ništa drugačije nije niti danas. Vijest o smrti Joa Granta pravedno dijeli medijski prostor sa viješću o sudskoj tužbi dvojice članova odbora, Roya Disneya i Stanleya Golda, koji nisu bili sretni zbog procedure imenovanja zamjenika Michaela Eisnera, dotičnog Roberta Igera, kojeg je ostatak odbora, a posebno Eisner, imenovao bez razmatranja drugih kandidata

Komentari

Nema komentara.