Otišla Disneyeva legenda - Animirani
Home      Vijesti      Filmski      Animirani      Otišla Disneyeva legenda

Otišla Disneyeva legenda

Frank Thomas, jedan od dvojice preostalih disneyevih 'devet staraca', preminuo je tri dana nakon što je proslavio 92. rođendan.

10.09.2004 0 komentara

Otišla Disneyeva legenda

Možda mnogi od vas i nisu čuli za njegovo ime, ali je zasigurno svatko od vas čuo za djelo Franka Thomasa, jer gotovo svaki poznatiji Disneyev animirani film iz one faze u kojoj je Disney bio bog i batina za animaciju, ima u sebi nešto Thomasovog doprinosa.

Za vrijeme svoje 43-godišnje karijere u Disneyu, ovaj je pionir animacije potpisao gomilu poznatih scena iz još poznatijih filmova: prvi sudar i špageti-večera u 'Lady and the Tramp', thumper koji uči Bambie kako klizati, medvjed Baloo koji govori Mowgliju da ne može ostati u džungli, naravno u 'Knjizi o džungli', Pinocchio zatočen u kavezu, kapetan Kuka koji svira klavir u 'Petru Panu', pingvini koji plešu u 'Marry Poppins' i tako dalje, i tako dalje.

Pingvini Mary Poppins

Mnogi poznati animatori i predsjednici velikih animatorskih kompanija ovih su dana rekli sve najbolje o Franku Thomasu, a John Lasseter, kreativni Pixarov šef, istaknuo je kako je Thomas bio uzor njemu i mnogima koji se bave animacijom. 'Osim što je bio jedan od onih koji su uzdigli animaciju na razinu umjetnosti, bio je i velikodušan u prenošenju svog znanja mlađim generacijama. Frank je bio jedan od mojih glavnih mentora i otavio golem utjecaj na mene i osjećam se privilegiranim što sam ga poznavao'.

Snjeguljica i sedam patuljka

Frank Thomas je kroz niz godina radio sa svojim prijateljem Ollie Johnsonom, a među plodovima njihove suradnje su četiri za animaciju jako bitne knjige: 'Disney Animation: The Illusion of Life', 'Too Funny for Words', 'Bambi: The Story and the Film' i 'The Disney Villain'. Frankov sin, Theodore (Ted) Thomas, snimio je i dokumentarni film 'Frank and Ollie', posvećen njemu samom i njegovom vrlo dobrom prijatelju. Želite li saznati više o njihovom radu, skoknite na njihov službeni site, a u međuvremenu svakako pogledajte jedan od spomenutih dobrih starih Disneyevih filmova. Da ne ispadnete iz kondicije.

Komentari

Nema komentara.