Pronađena kopija nijemog Valentina - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Pronađena kopija nijemog Valentina

Pronađena kopija nijemog Valentina

Nizozemski nacionalni filmski arhiv našao je kopiju nijemog filma s glumcem Rudolphom Valentinom za koji se skoro 75 godina mislilo da je izgubljen, javio je BBC.

19.04.2004 0 komentara

Pronađena kopija nijemog Valentina

Čini se da pronalaženje 'izgubljenih' filmova postaje svjetski trend kojega smo započeli baš mi Hrvati. Eto, počelo je s filmskim zapisom govora generala Ante Gotovine, koji je uskrsnuo nakon deset godina, a sada su se i Nizozemci priključili potrazi za nestalim filmovima.

Pronašli su melodramu iz 1922. 'Beyond the Rocks' u kojoj glavnu ulogu ima nekadašnji veliki holivudski zavodnik Rudolph Valentino, kojega su podjednako obožavali i muškarci i žene.

Kopija filma skrivala se u jednoj privatnoj zbirci koja je nakon smrti vlasnika 2000. godine poklonjena Filmuseumu u Amsterdamu. Zbirka je stigla iz grada Harleema, a sadržavala je oko dvije tisuće filmova. Zaposlenima u arhivu trebale su čak četiri godine da pronađu 'Beyond the Rocks' jer je poklonjena zbirka bila organizirana na neobičan i kompliciran način.

Legendarna Gloria Swanson

Nađeni film je jako dobro očuvan - oštećene su samo dvije minute zapisa. 'Beyond the Rocks' je značajan i po tome što se u njemu, osim Valentina, pojavljuje još jedna tadašnja zvijezda, glumica Gloria Swanson. Njih dvoje su zajedno glumili samo u ovom filmu.

Gloria glumi ženu koja se protiv svoje volje udaje za starijeg muškarca, a zatim se na medenom mjesecu zaljubljuje u Valentinov lik. Filmmuseum će restaurirati pronađenu kopiju i pripremiti je za prikazivanje na festivalu u Amsterdamu iduće godine. Za tu priliku će biti skladana i nova glazba koji će poslužiti kao zvučna kulisa tijekom projekcije ovog nijemog filma.

Rudolph Valentino je rođen 1895. u Italiji, a 1913. preselio se u New York gdje se i proslavio kao glumac. Bio je poznat po ulogama romantičnih buntovnika, a karijera mu je bila burna i kratka. Umro je 1926. od komplikacija uzrokovanih puknućem čira na želucu.

Komentari

Nema komentara.