Skejteri osvojili Srce Sarajeva - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Skejteri osvojili Srce Sarajeva

Skejteri osvojili Srce Sarajeva

Završen je još jedan Sarajevo Film Festival, na kojem je nagrađeno čak šest hrvatskih filmova.

s.p. 01.08.2010 0 komentara

Skejteri osvojili Srce Sarajeva

Završeno je 16. izdanje Sarajevo Film Festivala, a dobitnik Srca Sarajeva za najbolji film je srpski 'Tilva Roš' /naslovna/ redatelja Nikole Ležaića. Ova drama je priča o životu u malom srbijanskom gradu Boru, u kojem mladi ispunjavaju dane različitim idejama koje su često bazirane na samoozljeđivanju. Zanimljivo je da u filmu nastupaju naturščici među kojima je i Marko Todorović koji je dobio i nagradu za najboljeg glumca.

Najboljom glumicom proglašena je Mirela Oprisor za ulogu u rumunjskom filmu 'Utorak nakon Božića' Radua Munteanua, a najboljim dokumentarcem proglašene su 'Švelje' makedonske redateljice Biljane Garvanlieve. Film govori o šveljama u gradiću Stip, čija mjesečna plaća vrijedi kao jedna bluza koju sašiju. Njihovi muževi su nezaposleni nakon pada komunizma, što dovodi do konflikata.

'Mila traži Senidu', Robert Zuber

U natjecateljskom programu kratkometražnog filma Srcem Sarajeva nagrađen je hrvatski 'Žuti mjesec' Zvonimira Jurića, priča o dvije susjede čije prvo poznanstvo postaje snažna intimna ispovijed. Film je ove godine bio prikazan i na 60. Berlinaleu. Specijalnom nagradom žirija u programu kratkometražnog filma nagrađen je animirani film 'Ne spavanje ne ubija' Marka Meštrovića. Robert Zuber je s dokumentarnim filmom 'Mila traži Senidu' osvojio nagradu za ljudska prava, a dokumentarni film Gorana Devića 'Poplava' nagrađen je nagradom EDN Talent Grant koja je ustanovljena kako bi se podržali talentirani autori dokumentarnog filma iz regije.

Pobjednikom Sarajevo Film Festivala po ocjeni publike proglašen je film 'Cirkus Columbia' Danisa Tanovića i dokumentarni film 'Okrivljen' Roberta Hernándeza i Geoffreyja Smitha. Tanovićev film je romantična saga i pokriva kraj stoljeća koji je tragično najavio dolazak novog doba na Balkan. Glavni lik, Divko se nakon godina odsustva pojavljuje u rodnom hercegovačkom mjestu, bogat, oženjen četrdeset godina mlađom suprugom, željan gomile sitnih osveta. 'Okrivljen' se bavi problemom korupcije pravosuđa u Meksiku, što je očito tema s kojom se ovdašnja publika može lako poistovijetiti.

'Cirkus Columbia' Danisa Tanovića

Nagradu British Councila u programu filmova nastalih u sklopu programa 'Sarajevo grad filma' dobio je kratkometražni igrani film Hane Jušić i Sonje Tarokić 'Pametnice'. Na kraju su proglašeni i pobjednici 16. SFF-a po ocjeni publike, a najviše glasova dobili su 'Cirkus Columbia' Danisa Tanovića, te dokumentarac 'Okrivljen' redatelja Roberta Hernándeza i Geoffreyja Smitha. Cijeli popis nagrada možete pronaći na službenim stranicama festivala.

Komentari

Nema komentara.