Subverzivna teorija u Griču! - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Subverzivna teorija u Griču!

Subverzivna teorija u Griču!

U kinu Grič Subversive Film Festival nastavlja sa subverzivnim spajanjem teorije i filma, a Žilnik predstavlja 'Staru školu kapitalizma'.

s.p. 14.05.2010 0 komentara

Subverzivna teorija u Griču!

Uskoro počinje i treći segment filmskog programa Subversive Film Festivala - 'Film kao subverzivna umjetnost'. On traje u razdoblju od 17. do 22. svibnja, a smješten je u prostor kina Grič. Ovaj dio programa obuhvaća tri cjeline: suvremeni politički film, filmsko-teorijsku školu te filmsko-teorijski simpozij 'Jugoslavenski filmski slučaj'.

Nakon kratke ceremonije svečanog otvaranja, koja će početi u ponedjeljak u 17 sati, bit će predstavljen program suvremenog političkog filma. Tim povodom će Sylvain George održati će predavanje 'Pogled izvana (o filmu, izuzeću, emancipaciji)', a kroz dva sljedeća dana moći će se pogledati njegovi filmovi 'Protunapadi 6: Kako slomiti savjest? Udarcem!', 'Ne idi krotko u noć', 'No Border (Čekao sam da padne noć)', 'Sve će nas pobiti', '(Work in progress): Neka počivaju u pobuni', te 'Nemoguće – istrgnute stranice'. U sklopu istog programa, 19. svibnja u 18 sati prikazat će se 'Stara škola kapitalizma' Želimira Žilnika, nakon čega je predviđena diskusija na kojoj će osim autora filma sudjelovati aktivisti, radnici i teoretičari iz Slovenije i Hrvatske. 

Unutar filmsko-teorijske škole Sergio Grmek Germani govorit će o selekciji velike retrospektive jugoslavenskog filma koju je priredio za ovogodišnji Subversive Film Festival. Ostala predavanja koja će gledatelji imati priliku čuti su ona dr. Nevena Dakovića (Fakultet dramskih umetnosti, Beograd) 'Filmski Beograd', Lordana Zafranovića (FAMU, Prag) 'Geometrijski nacrt filma' te Pavla Levija (Stanford University, CA) 'Mašina i mahinacija: ka politici kino-aparata'.

Filmsko-teorijski simpozij 'Jugoslavenski filmski slučaj' sastoji se od tri okrugla stola koja će se održati od 20. do 22. svibnja u terminu od 18 do 20 sati, na kojem će filmski autori i teoretičari iz regije i inozemstva kroz četiri dana kritički rekonstruirati fenomen jugoslavenskog filma. Sudionici simpozija su Sergio Grmek Germani, Dušan Makavejev, Jovan Jovanović, Lordan Zafranović, Želimir Žilnik, Karpo Aćimović Godina, Lazar Stojanović, Veljko Bulajić, Krsto Papić, Vatroslav Mimica, Goran Marković, Slobodan Šijan, Fadil Hadžić, Hrvoje Turković, Miroljub Stojanovic, Pavle Levi, Jagoda Kaloper i Jurij Meden.

Komentari

Nema komentara.