Pušačima zabranjeno! - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Pušačima zabranjeno!

Pušačima zabranjeno!

Američko razapinjanje svega što ima veze s nikotinom uskoro bi moglo ozbiljno dohvatiti i filmsku indrustriju i to tamo gdje je najosjetljivija - po džepu.

10.03.2004 0 komentara

Pušačima zabranjeno!

Još 1990. godine holivudski filmaši su izjavili da dobrovoljno pristaju smanjiti scene pušenja u svojim filmovima. Ono što je jako lijepo izgledalo na papiru i pred očima Svjetske zdravstvene organizacije nije tako jednostavno profunkcioniralo u praksi.

Tijekom devedesetih pojavili su se dokumenti koji su dokazivali pokušaje više od 1500 duhanskih kompanija koje su htjele 'uvaliti' svoje proizvode u holivudske filmove. Kompanije su tražile da se u filmovima stvori 'jak, pozitivan imidž' cigareta i pušača, a pričalo se i o isplaćivanju honorara glumcima i redateljima koji su dozvoljavali paljenje cigareta pred kamerama. Sve to dovelo je do činjenice da se 2001. na ekranu pušilo više nego u duhanski poročnim '60-ima.

Zdravstveni djelatnici su odlučili uzvratiti udarac. Najnovija osuda došla je s Kalifornijskog sveučilišta, a ona predlaže da bi se pušenje u filmovima trebalo tretirati isto kao i psovanje. U rangu 'filmova za odrasle' tako bi se trebali naći i filmovi poput 'Utrke života' i 'Chicaga'. Nema seksa, nema nasilja, al' djeca bi mogla vidjeti čik!

Znanstvenici su si dali truda i proveli istraživanje među 775 američkih filmova snimljenih u posljednjih pet godina. Nije ih iznenadila činjenica da skoro 80 posto filmova zabranjenih za mlađe od 13 godina sadrži scene pušenja, ali osupnula ih je jedna druga spoznaja. Čak 50 posto filmova koji su proglašeni podobnima za djecu (mlađe od 13 godina) također prikazuje pušenje. Među tim filmovima našla su se čak i '102 Dalmatinca'.

Cure iz 'Thirteena' nisu baš nevinašca

Profesor Glantz s Kalifornijskog sveučilišta izjavio je da im nije cilj u potpunosti zabraniti pušenje u fimovima, nego ga jednostavno okarakterizirati kao nešto što djeca ne bi trebala gledati. Filmovi koji su označeni cenzorskim oznakama u prosjeku zarađuju manje novca jer su teenageri najvjernija kino publika, a manja zarada je vrlo dobra motivacija za eliminiranje pušenja, smatra Glanz.

U prilog filmašima oglasila se Motion Picture Association of America koja predstavlja studije, ali je i odgovorna za stavljanje cenzorskih oznaka. Oni smatraju da filmovi izravno ne reklamiraju cigarete. 'Mi smo u poslu koji se bavi kreativnim pripovijedanjem. Svi elementi igranog filma su određeni umjetnicima koji ih rade,' rekao je podpredsjednik te udruge.

U isto vrijeme, Vijeće za zabavnu industriju (Entertainment Industries Council) objavilo je nominacije za svoju godišnju Prism nagradu. Vijeće je neprofitna organizacija koja se bavi promicanjem svijesti o zdravlju u svijetu zabavne industrije. Njihova nagrada se dodjeljuje djelima koji najvjernije oslikavaju upotrebu droga, alkohola i duhana na području filmova, televizije, videa, glazbe, Interneta i stripova.

U kategoriji filmova ove su godine nominacije dobili 'City of God', 'Thirteen', '21 Grams', 'Wonderland' i 'Love and Diane'. Među nominiranim glumcima našli su se Benicio Del Toro, Holly Hunter i Dylan McDermott. S brojem nominacija predvodi studio 20th Century Fox, s ukupno jedanaest, Paramount ima devet, Universal osam, a Warner Bros. šest. Dodjela nagrada održati će se 29. travnja u Hollywood Palladiumu i biti će to, vjerojatno, jedna od najzdravijih holivudskih svečanosti.

Inače, zanimljiv je podatak da američki tabloidi podjednako dobro plaćaju snimke razgolićenih holivudskih zvijezda kao i onih koje paparazzi uhvate s cigaretom u ruci.

Komentari

Nema komentara.