Fest, FEST, festivali - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Fest, FEST, festivali

Fest, FEST, festivali

Beogradski FEST nagradio 'Metastaze', a Francuzi slave svog 'Proroka'. Počeo ZagrebDox, a stižu i dva festivala glazbenih dokumentaraca.

s.p. 01.03.2010 0 komentara

Fest, FEST, festivali

'Metastaze' redatelja Branka Schmidta proglašene su najboljim filmom u sklopu konkurencije programa Europa izvan Europe na 38. međunarodnom filmskom festivalu FEST-u u Beogradu. Žiri kojim je predsjedavala makedonska filmašica Labina Mitevska je Schmidtu jednoglasno dodijelio nagradu Eritrocit 'za znalačku režiju i snažan psihološki portret ljudi s društvenih margina'. Citirajući slogan festivala, Branko Schmidt је istakao da 'ova nagrada ohrabruje', naglasivši kao vrlo bitnu činjenicu da je film snimljen u koprodukciji Hrvatske, Srbije i BiH jer je to 'jedini put za filmsku budućnost regije'.

A Francuzi su dodijelili svoju nacionalnu filmsku nagradu Cesar. Najboljim filmom proglašen je 'Prorok' Jacquesa Audiarda koji je osvojio ukupno 9 nagrada, među kojima i onu za režiju i glavnog glumca. 'Gran Torino' Clinta Eastwooda osvojio je Cesara za najbolji strani film, a američki glumac Harrison Ford primio je nagradu za životno djelo.

U Zagrebu je jučer otvoren 6. ZagrebDox, Međunarodni festival dokumentarnog filma koji se ove godine preselio u Movieplex. Na otvaranju su održane četiri paralelne projekcije slovačkog filma ‘Osadne', a pojavio se i hrvatski predsjednik Ivo Josipović. Inače, i mi smo na ovom festivalu preporučili glazbeni film 'Anvil', ali su organizatori objavili da 'zbog promijenjenih distribucijskih okolnosti' neće biti u stanju prikazati taj film, pa ovdje možete pročitati koji filmovi će biti prikazani u terminima predviđenim za film 'Anvil'.

Čini se da domaći organizatori festivala baš i nisu koordinirani jer se u isto vrijeme održava još jedan festival dokumentaraca, i to onih rokerskih. Festival dokumentarnog rock filma – DORF '10 održava se od 4. do 7. ožujka istovremeno u 3 grada: u Vinkovcima, Zagrebu i Rijeci. Točan raspored projekcija i događanja imate na službenoj stranici festivala ovdje.

I ne samo to, najavljen je još jedan hrvatski festival glazbenih dokumentaraca. Starigrad Paklenica Film Festival (SPFF) će se održati od 8. do 14. kolovoza, na njemu će se prikazivati dokumentarni filmovi glazbene tematike, bez žanrovskih ograničenja. Idejni začetnik i direktor festivala je TV producent Admir Ćulumarević, a u žiriju se nalaze glazbeni kritičar Zlatko Gall, bosanski redatelj Pjer Žalica te predsjednik žirija Vinko Brešan. Autori iz Hrvatske i inozemstva mogu slati filmove do 31. svibnja. Nakon što prođu selekciju, u sedmodnevnom programu bit će prikazano 20 dugometražnih i 10 kratkih dokumentarnih filmova. Opširnije o festivalu možete pročitati i vidjeti na službenoj stranici SPFF-a. 

Komentari

Nema komentara.