BAFTA voli Avatara, Jamesa i djevojku - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      BAFTA voli Avatara, Jamesa i djevojku

BAFTA voli Avatara, Jamesa i djevojku

'Avatar' ima 8 nominacija za BAFTA-u, baš kao i 'Narednik James' i domaći favorit 'Sve o jednoj djevojci'. Tko će odnijeti nagrade?

s.p. 21.01.2010 0 komentara

BAFTA voli Avatara, Jamesa i djevojku

Objavljene su nominacije za britansku nacionalnu filmsku nagradu (BAFTA), a na prvi pogled se čini da opet vodi 'Avatar'. Hit film Jamesa Camerona osvojio je visokih 8 nominacija, što uključuje i one za najbolji film i režiju.

Jednak broj nominacija ima i ratni 'Narednik James' koji je režirala Cameronova bivša žena Kathryn Bigelow, te jedan britanski kandidat, 'Sve o jednoj djevojci' /naslovna/ koji je upravo stigao u naša kina.

Mada sva 3 filma imaju nominacije za najbolji film i redatelja, zanimljivo je da, za razliku od 'Narednika Jamesa' i 'Sve o jednoj djevojci', 'Avatar' uopće nema nominacije za scenarij i glumce, te uglavnom dominira tehničkim kategorijama. Ukratko, postoji šansa da će 'domovina Shakespeara' radije nagraditi filmove s istaknutom pričom i likovima, osobito ako se zna da je scenarij za 'Sve o jednoj djevojci' pisao popularni Nick Hornby, no najčešće britanski film osvoji nagradu za domaći film, a holivudski film preotme glavnu kategoriju.


Trailer za 'Sve o jednoj djevojci', koji od danas igra u domaćim kinima

S druge strane, BAFTA nema nimalo predrasuda prema SF-u, čak 7 nominacija dobio je hvaljeni 'Distrikt 9', a nominaciju za najbolji domaći film i film britanskog redatelja dobio je nezavisni SF 'Mjesec' koji sljedeći tjedan konačno dolazi u hrvatska kina. 'Nemilosrdni gadovi' i 'Ni na nebu, ni na zemlji' imaju po 6 nominacija, te značajne glumačke nominacije.

Kod glavnih glumačkih nagrada valja naglasiti da nema Sandre Bullock (jer njezin 'Blind Side' kasni s distribucijom u Britaniji!), pa se za titulu najbolje glumice bore Carey Mulligan ('Sve o jednoj djevojci'), Audrey Tautou ('Coco Chanel') i neizostavna Meryl Streep ('Julie & Julia'). U kategoriji glavnih glumaca najviše šansi imaju Jeff Bridges ('Crazy Heart'), George Clooney ('Ni na nebu, ni na zemlji') i Colin Firth ('A Single Man'). Za najbolji animirani film bore se 'Nebesa', 'Fantastični gospodin Lisac' i 'Koralina', a za strani film kandidirani su 'Bijela vrpca', 'Slomljeni zagrljaji', 'Prorok', 'Coco Chanel' i 'Neka uđe onaj pravi'.

Popis svih nominiranih možete pronaći na službenoj stranici ovdje, a svečano proglašenje dobitnika je u nedjelju, 21. veljače.

Komentari

Nema komentara.