Apokalipsa - sada! - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Apokalipsa - sada!

Apokalipsa - sada!

Vrijeme je ekonomske krize, globalnog zagrijavanja i terorističke prijetnje - pravo vrijeme za filmove katastrofe!

s.p. 16.11.2009 0 komentara

Apokalipsa - sada!

'2012' hara kinima - publici se očito sviđa apokalipsa na velikom ekranu! Film je na prvom mjestu kino top-lista, zaradio je 65 milijuna u Americi, a 225 milijuna širom svijeta, i tako već nadoknadio budžet od 260 milijuna. No, to i nije jedini film koji se bavi katastrofičnim događajima. Dosad su snimljeni filmovi kao što su 'Terminator: Spasenje' i '2012', a tek nas očekuju premijere filmova kao što su 'Dobro došli u zemlju zombija', 'The Road' i 'The Book of Eli', koji se svi bave (post)apokaliptičnim događajima. Naravno, ovom 'ciklusu' treba pribrojiti brojne dokumentarce Ala Gorea i ekipe, a čak i veliki hit-film za djecu, 'Wall-E', bavi se sudbinom Zemlje nakon ekološke kataklizme.


'Dobro došli u zemlju zombija', slijedeći film u Filmski.net Brunchu.

Prve analize objašnjavaju ovaj trend krhkošću planeta nakon globalnog zagrijavanja, globalnim ratom protiv terorizma i sveopćom ekonomskom krizom koju nitko nije predvidio. Ipak, trend nije nov - bilo je još strašnih filmova o smaku svijeta (kakvog znamo). Zlatno doba filmova katastrofe bile su 50-te, kada se zbog Hladnog rata neizbježnim činila i nuklearna kataklizma. To je vrijeme klasika poput 'Rata svjetova', a krajem 60-ih dobili smo i 'Planet majmuna', futurističku priču o postapokaliptičnom svijetu koja je puno govorila o rasnim odnosima koji prijete raspadom društva.

Sada je u tijeku novi trend, pa ljudi koji pate zbog različitih kriza mogu 's utjehom' gledati likove kojima je gore nego njima. Favorit filmofila je zasigurno 'The Road' Johna Hillcoata koji se kloni velike priča i specijalnih efekata, a usredotočuje se na odnose između umirućog oca i njegovog sina koji pokušavaju preživjeti nepoznatu apokalipsu. Dok čekamo premijeru tog filma, u međuvremenu se možemo zabaviti s horor komedijom 'Dobro došli u zemlju zombija' koja nas uči i da - propast svijeta može biti smiješna!

Komentari

Nema komentara.