Kenjac - naš kandidat za Oscara - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Kenjac - naš kandidat za Oscara

Kenjac - naš kandidat za Oscara

Hrvatski filmaši odabrali su film Antonia Nuića za kandidata u utrci za Oscara za strani film.

s.p. 25.09.2009 0 komentara

Kenjac - naš kandidat za Oscara

Komisija Hrvatskog društva filmskih djelatnika (HDFD) jučer je tajnim glasovanjem odabrala 'Kenjca' da predstavlja hrvatsku kinematografiju u predselekciji Američke filmske akademije za Oscar u kategoriji filma na stranom jeziku. Komisija u kojoj je bilo 17 članova izabrala je film u drugom krugu glasovanja.

Nuićev je film na ovogodišnjem Pulskom festivalu izborio odlične ocjene publike i kritike. Dobitnik je Zlatne Arene za najbolji scenarij, kameru i glazbu, a publika mu je dodijelila 3. nagradu. Hrvatsko društvo filmskih kritičara dodijelilo mu je nagradu Oktavijan za najbolji hrvatski dugometražni igrani film.

Ova drama smještena je u Hercegovinu u ljeto 1995. uoči Oluje, a progovara o nerazriješenim odnosima između oca i sina. Glume Nebojša Glogovac, Nataša Janjić, Roko Roglić, Tonko Lonza, Emir Hadžihafizbegović i drugi glumci iz Hrvatske i regije.


'Sveti Georgije ubiva aždahu', trailer.

Osim u 'Kenjcu', hrvatska glumica Nataša Janjić glumila je i srpskom kandidatu za Oscara - filmu 'Sveti Georgije ubiva aždahu' Srđana Dragojevića kojeg smo, kao i 'Kenjca', predstavili već za vrijeme pretprodukcije. Iako je Variety danas objavio da je srpski kandidat 'Tamo i ovde' Darka Lungulova, taj film je suspendiran jer je većina filma na engleskom jeziku, a naslov kategorije je 'najbolji film na stranom jeziku'.

Sam redatelj Lungulov je nakon početnih nedoumica zatražio da se konzultira Američka filmska akademija koja je dala svoje mišljenje, pa je srpski AFUN (Akademija filmske umetnosti i nauke) kandidatom proglasila 'Svetog Georgija' koji je u prethodnom glasanju dobio glas manje.

Iz susjedstva treba izdvojiti još i 'Pokrajinu št. 2' ('Krajolik br. 2'), triler s povijesnom pozadinom koji se odlikuje vrućim erotskim prizorima, a naša publika ga je mogla vidjeti na prethodnoj Puli. Nominacije za sve kategorije Oscara, pa tako i strani film, bit će proglašene 2. veljače 2010., a svečano proglašenje pobjednika je 7. ožujka.

Komentari

Nema komentara.