Camp ili obična privlačnost neinstitucionaliziranog filma - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Camp ili obična privlačnost neinstitucionaliziranog filma

Camp ili obična privlačnost neinstitucionaliziranog filma

'Tko je taj Bore Lee?', Zli Kovach (Mario Kovač), 'Bore Lee: U kandžama velegrada'

01.03.2004 0 komentara

Camp ili obična privlačnost neinstitucionaliziranog filma

Bore Lee je danas zvijezda. U novinama se piše o njegovim filmovima, zadnje njegovo ostvarenje 'Bore Lee: U kandžama velegrada' ocijenjeno je izrazito pozitivno (Brešanovi razvikani Berlinski 'Svjedoci' u jednom su ozbiljnom tekstu čak proglašeni drugim najboljim hrvatskim filmom prošle godine, odmah iza Bore (!)), profesionalni redatelji se poprilično glasno bune, u jednom časopisu se dijele Borini plakati, sam Bore dijeli autograme i prima čestitke, na projekcijama filma klubovi su prepuni, a prva naklada DVD izdanja njegovog filma navodno je već rasprodana.

Pa kako se to dogodilo?

Priča prvog hrvatskog akcijskog junaka ipak nije 'počela samo jednim pozivom'. Rođen i odrastao u Sinju, danas 33-godišnji Boris Ivković, nezaposleni tekstilni tehničar, od najranijeg je djetinjstva znao, fasciniran Bruce Leejem, da želi postati majstor borilačkih vještina. Na svom putu je ustrajao, a prije desetak godina uzeo je umjetničko ime i počeo sam snimati filmove.

1993., na prvoj stanici prema današnjoj slavi, s ekipom klinaca iz Splita snima 15-minutni film 'U kandžama orla'. Već tim ostvarenjem postavio je sve parametre svoje filmske estetike. Trash, camp, kategorija ‘toliko loše da je dobro’, lik borca pravednika koji nikad ne napada prvi, elementi osvete, nepretencioznost i neizbježne nunčake. Samo Borino nesvjesno parodiranje, gluma i pojava automatski provociraju smjeh, a sve to kombinirano sa standardnim budžetom od nula kuna i radnjom koja je uvijek tipa Bore nađe i razbije loše dečke, odvelo je Boru ravno u legendu. U gotovo svim svojim filmovima, osim ovog posljednjeg, Bore je redatelj, scenarist, glavni glumac i ‘koreograf borbi’.

Žar borbe

Slijedećim filmom sve je krenulo. Polusatno ostvarenje 'Smrtonosna igra' iz 1999., prvi put je prikazano pred prepunim sinjskim Domom mladih, uz ovacije prisutnih. Od tada Bore je snimio još 5 filmova, kasnije premijere uključivale su i crvene tepihe, a Sinj je, po liku iz filma 'Otrovne ruke' Kreši Hyongu, za svoje žitelje postao Yonkograd.

Danas, nakon što je njegov posljednji film 'Bore Lee: U kandžama velegrada' (parafraziranje naslova prvog filma), već vidjelo, uz salve smjeha i oduševljene aplauze, preko 3000 ljudi sa kupljenim kartama, ovaj ljubitelj Bruce Leeja, Charlie Chaplina, vesterna i dokumentaraca o životinjama, pomalo čak i žali što zbog filmske karijere ne stigne trenirati kao prije, ali nas i uvjerava, citirajući Malog Zmaja, da će zasigurno 'trenirati do smrti'.

Snimanje osmog obračuna majstora borilačkih vještina Bore Leeja s lošim momcima najavljeno je za svibanj, mjesto je okolica Sinja. Autori se nadaju premijeri na Motovunskom Filmskom Festivalu.
 
Dosadašnja filmografija Borisa Ivkovića - Bore Leeja:

'U kandžama orla' (1993)
'Smrtonosna igra' (1999)
'Rušilački udarci' (2000)
'Otrovne ruke' (2001)
'Vrijeme velikog obračuna' (2002)
'Jači od bande' (2003)
'U kandžama velegrada' (2003)

Coming soon!!! Iscrpna studija nacionalnog camp filma 'Bore Lee: U kandžama velegrada'  + dva dvd-a na poklon!

Komentari

Nema komentara.