Tolkienu novci, a Hobitu film - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Tolkienu novci, a Hobitu film

Tolkienu novci, a Hobitu film

Napokon je završila pravna borba oko zarade 'Gospodara prstenova'. Sada i Hobit može u filmske pohode!

s.p. 10.09.2009 0 komentara

Tolkienu novci, a Hobitu film

Studio Time Warner pristao je isplatiti 150 milijuna dolara na račun obitelji Tolkien i tako je završio sudski spor oko raspodjela profita od ekranizacija 'Gospodara prstenova'.

Zakladom Tolkien upravlja spisateljev sin Christopher (84) koji je s izdavačem knjiga Harper Collins 2008. podigao tužbu protiv studija New Line jer im nisu platili 220 milijuna dolara. Tu su svotu izračunali pozivajući se na ugovor o zaštiti Tolkienovih djela iz 1969. po kojemu zakladi pripada 7.5% zarade od ekranizacije. A trilogija 'Prstenova' zaradila je oko 3 milijarde dolara.

Nakon ovog dogovora New Line može u miru nastaviti s ekranizacijom još jednog Tolkienovog djela, 'Hobita'. Redatelj Guillermo del Toro trebao bi sljedeće godine snimiti 'Hobita' u 2 nastavka (ili možda 3?!) koji će svoje premijere imati 2010. i 2011.

Ian McKellen će reprizirati ulogu Gandalfa, a još se ne zna tko će glumiti glavnog junaka Bilba Bagginsa, nagađa se da bi to mogli biti James McAvoy ili David Tennant ('Dr. Who').

Kad smo kod 'tolkienovskih suđenja', vrijedi spomenuti i da se producent 'Hobita' Peter Jackson tužakao s New Lineom oko profita 'Prstenova', ali i on se uspio dogovoriti, i to 2007. Nakon odvjetnika i knjigovođa, vrijeme je da posao oko Tolkiena prepustimo filmašima!

Komentari

Nema komentara.