Disney kupio Marvela! - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Disney kupio Marvela!

Disney kupio Marvela!

Vijest koja je odjeknula kao bomba u svijetu filma - Miki, Paško i Snjeguljica u društvo primaju Iron Mana i Spidermana!

s.p. 01.09.2009 1 komentara

Disney kupio Marvela!

Disney je ostvario još jedan posao stoljeća - kupio je Marvel za 4 milijarde dolara! 2006. je iskeširao preko 7 milijardi dolara za Pixar i tako porazio animiranu konkurenciju, a sada je kupio 'tvornicu stripova' koja posjeduje čak 5000 likova koji se mogu iskoristiti za brojne ekranizacije. Iako je za neke ovaj dogovor iznenađenje, Disney se već i prije htio proširiti na tržištu.

Tipični disneyevi junaci su Snjeguljica i Pocahontas koji se najviše sviđaju curicama, te Miki i Paško Patak koji su popularni među malom djecom. Stoga im fali likova koje će voljeti dečki, a što je njima važnije od brojnih strip-junaka, akcijskih zvijezdi i boraca za pravdu kao što su Spiderman, Iron Man i X-Meni?

Disneyevci planiraju zarađivati na junacima koje će plasirati na Internet, prodavati kao igračke, stavljati u filmove, crtiće i TV serije, nuditi kupcima u videoigrama i tematskim parkovima. Velika kvaka je u tome da će za dobru reklamu morati snimati filmove s Marvelovim junacima koji još nisu postali blockbusteri jer su glavne zlatne koke već rezervirane.


'Iron Man' - film o Marvelom junaku-milijarderu zaradio je oko pola milijarde dolara!

Sony tako drži filmska prava za Spidermana, Lionsgate za Punishera, a Fox za X-Mene, Fantastičnu četvorku i Daredevila. New Line je prigrabio prava na Bladea, Paramount distribuira Thora, Captain Americu, Avengerse i superuspješnog Iron Mana, a Universal pokazuje snagu s Hulkom.

Osim toga, Universal ima ekskluzivna prava da koristi razne Marvelove likove u svojim tematskim parkovima, pa Disney može zarađivati na isti način samo ako Universal nije zainteresiran za taj lik u svom parku. Ukratko, bit će puno posla za fiškale koji se moraju razračunati oko toga koliko i pod kojim uvjetima traju određena prava na svaki od Marvelovih likova.

No, nema brige za Disney - sada u svojoj arhivi ima brojne likove koje može sam izbaciti na tržište i iskoristiti kao dobru franšizu. I za Iron Mana se govorilo da nije tako popularan junak, a na kraju je zaradio preko pola milijarde dolara! Stoga, listajte stare Marvelove stripove i očekujte brojne ekranizacije u 2010., 2011., 2012...

Komentari
A: Det._Harry_Callahan 01.09.2009 Pogledaj profil

E ovo se zovu loše vijesti, da ponos Amerike kao što je Marvel padne na niske grane i mora se prodati nekom gigantu. I to ultimativnom megalomanijačkom zlu kao što je Disney! Jadan Walt, i jadni svi legendarni Marvelovi umjetnici...