Pohlepa i partizani u Motovunu - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Pohlepa i partizani u Motovunu

Pohlepa i partizani u Motovunu

Festival u Motovunu se protiv siromaštva bori filmovima, a protiv pohlepnog kapitalizma angažirao je najefikasnije sredstvo - partizane!

s.p. 17.07.2009 0 komentara

Pohlepa i partizani u Motovunu

Motovunski filmski festival objavio je i popratne programe 11. izdanja koje se održava od 27. do 31.07. Uz glavni program koji smo već najavili, prikazivat će se filmovi Mike Kaurismäkija i ostalih modernih finskih autora, a bit će tu i dokumentaraca i posebnih projekcija.

No, najviše zanimanja bit će za dva kinotečna ciklusa s antologijskim naslovima koji se dobro poklapaju s recesijskom atmosferom na Motovunu. Program 'Priče o pohlepi i siromaštvu' počinje s 'Pohlepom' Ericha von Stroheima, jednog od najvećih redatelja iz razdoblja nijemog filma. Drugog dana festivala gledatelje će zabaviti Charlie Chaplin sa još jednim klasikom - 'Zlatnom groznicom' iz 1925. 'Zemlja bez kruha' Luisa Buñuela nadrealistični je dokumentarni portret udaljene španjolske regije Las Hurdes, a 'Čudo u Milanu' je talijanski klasik Vittoria De Sice, prvog oskarovca s neengleskog govornog područja.


Trailer za 'Wall Street' - Oliver Stone nas je upozoravao...

Život u SAD-u tijekom Velike depresije možete upoznati uz pomoć filma 'Stari, imaš sitnoga?' Philippa More, a prikazat će se i domaći film, najpoznatiji dokumentarac Krešimira Golika 'Od 3 do 22'. Posljednja u nizu priča o pohlepi je više nego prikladna priča o pohlepnim mešetarima, 'Wall Street' /naslovna/ američkog redatelja Olivera Stonea.

A koji je najbolji odgovor na brutalni kapitalizam nego - partizanska borba. Stari jugoslavenski filmovi iz programa 'Das ist Walter' zaključivat će svaku festivalsku večer, a riječ je o tzv. partizantskim vesternima, akcijskim filmovima koji su svojedobno domaćoj publici pružali puno dobre zabave.

U programu su predviđeni 'Dvostruki obruč' Nikole Tanhofera, 'Kapetan Leši' Živorada Mitrovića, 'Most' Hajrudina Krvavca te nezaboravni 'Valter brani Sarajevo' istog redatelja. Za kraj imamo i 'Partizantski film' Igora Stoimenova, dokumentarac koji se bavi najvišim dostignućima ovog žanra: ratnim spektaklima Veljka Bulajića i akcijskim filmovima spomenutog Hajrudina Krvavca.

Komentari

Nema komentara.