Kaurismäki stiže u Motovun - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Kaurismäki stiže u Motovun

Kaurismäki stiže u Motovun

U goste nam stiže brat kultnog Akija, Mika Kaurismäki kojeg također smatraju za legendu finskog filma.

s.p. 14.07.2009 0 komentara

Kaurismäki stiže u Motovun

Na Motovun Film Festival dolazi Mika Kaurismäki, ugledni finski redatelj i član slavne filmske obitelji. Iako je najpoznatiji kao stariji brat svjetski poznatijeg redatelja Akija Kaurismäkija, manje je poznato da su braća Kaurismäki u prvom desetljeću rada zajedničkim snagama realizirala gotovo trećinu tadašnje finske produkcije!

Mika Kaurismäki filmom se počeo baviti sasvim slučajno, a već njegov diplomski rad 'Lažljivac'('Valehtelija') u kojem Aki tumači glavnu ulogu, preko noći je postao senzacija u Finskoj, te ujedno naznačio početak filmskog djelovanja braće Kaurismäki. Mika i Aki potom su osnovali produkcijsku kuću Villealfa Filmproductions, koja je uskoro postala središte produciranja niskobudžetnih filmskih projekata, a do kraja 80-ih zauzela treće mjesto na ljestvici najvećih produkcijskih kuća svih vremena u Finskoj. U samo nekoliko godina, opus braće Kaurismäki obuhvaćao je gotovo trećinu nacionalne produkcije.


Trailer za 'Brasileirinho', r: Mika Kaurismäki.

Nakon 'Lažljivca', Mika je 1987. osnovao svoju produkcijsku kuću Marianna Films te u sklopu nje snimio niz filmova. Početkom 90-ih preselio je u Brazil i koncentrirao se na internacionalne koprodukcije. Njegova najveća produkcija dosad je komedija 'Izgubljeni u L.A.' ('LA Without a Map', 1998.) sa Davidom Tennantom, Julie Delpy i Vincentom Gallom u naslovnim ulogama.

Glazba igra veliku ulogu u životu Mike Kaurismäkija, što je pokazao okrenuvši se radu na nizu od tri glazbena dokumentarca. 'Moro no Brasil' iz 2002., kao i 'Brasileirinho' iz 2005., hvaljeni su dokumentarci koji istražuju tradicionalnu brazilsku glazbu, dok 'Sonic Mirror' (2007) prati glasovitoga jazz-bubnjara Billyja Cobhama na njegovom putovanju različitim geografskim i glazbenim zonama.

Jedan od Mikinih posljednjih filmova je 'Tri mudraca' ('Kolme viisasta miestä'), s kojim će redatelj gostovati na ovogodišnjem Motovun Film Festivalu čija zemlja partner je baš Finska.

Komentari

Nema komentara.