U Dubrovniku oblačno, s tmurnim filmovima - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      U Dubrovniku oblačno, s tmurnim filmovima

U Dubrovniku oblačno, s tmurnim filmovima

Libertas počeo uz kišu, a teku i suze zbog dirljivih filmova o opasnoj Genovi, sirotinjskoj Mađarskoj, revolucionarnoj Ukrajini i strašnoj Norveškoj.

s.p. 28.06.2009 0 komentara

U Dubrovniku oblačno, s tmurnim filmovima

5. Libertas film festival najavljivan je kao festival na otvorenom, no na žalost, zbog lošeg vremena nekoliko je projekcija odgođeno ili otkazano. Osim tmurnog vremena, gledatelji su mogli vidjeti i filmove dosta tmurne tematike. Filmovi iz prve polovice festivala bave se zlostavljanjem djece i problemom smrti u obitelji, a najavljeni su i filmovi o političkoj represiji i socijalnim problemima, te par djela o problemima bivšim zatvorenika. No, zato i postoje festivali - da publici pokažu i angažirana djela koja nisu komercijalne prirode i koja bi se inače teško našla u domaćoj distribuciji.

'Iszkino putovanje' /naslovna/ prikazano je u sklopu predstavljanja mađarske kinematografije, a riječ je o još jednom istočnoeuropskom filmu socijalne tematike koji se bavi teškim životom na rubu. Iszka je djevojčica iz naslova koja mora mukotrpno zarađivati, a doživljava pravu kalvariju - pijana mama je tuče, bježi od kuće pa postaje žrtva trgovaca robljem i sl. Potresan film ne nudi ništa novo u priči, ali nudi dobar, naturalistički prikaz ambijenta u kojem se radnja događa, a pamtit će se po glavnoj ulozi male Marije Varge.


Trailer za 'Genovu'.

Jedan od filmova iz konkurencije je 'Genova' Michaela Winterbottoma, koji na početku izgleda kao film kojeg je financirala Turistička zajednica Genove. Kasnije vidimo i ružniju stranu grada, a drama o obiteljskim problemima postaje pravi triler u kojem samo očekujemo da će netko stradati. Dok djevojčicu razdire krivnja zbog majčine smrti, njezina sestra bi samo flertovala s Talijanima, a tata (Colin Friels) bezuspješno pokušava držati obitelj od kontrolom. Na kraju sve završi s pomalo nategnutim happyendom, a Libertas bi u svakom slučaju mogao preporučivati ovaj film pod sloganom: 'Dubrovnik je sigurniji od Genove'.

'Patuljci u Ukrajini' je romantičarski i nekritički prikaz 'narančaste revolucije' u Ukrajini, a autori ovog dokumentarca su Poljaci koji  prikazuju turneju svojih sunarodnjaka koji pružaju podršku Juščenkovim pristašama. Postaje dosadno gledati kako svi, od obrazovanih studenata pa do krezubih penzića, daju podršku svom liberalnom kandidatu, pa je najzanimljiviji dio filma onaj u kojem se suočavaju s pristalicama konkurentskog političara Janukoviča. Sada je zbog plinske krize opala podrška Juščenku, pa bi umjesto ovog filma bilo zanimljivije vidjeti neki njegov nastavak u kojem se nekdašnji idealisti puni nade suočavaju sa propašću svojih iluzija.


Trailer za 'Planinu živih mrtvaca'.

'Planina živih mrtvaca' je pravi film za ponoćne projekcije, a iako ima najveći broj mrtvih od svih filmova na Libertasu, riječ je i o onom najzabavnijem. Norveška horor komedija o naci-zombijima zvuči dovoljno bizarno da privuče pažnju, a preporuka mu je redatelj Tommy Wirkola, autor filma 'Kill Buljo' koji parodira Tarantinov 'Kill Bill'. Film ima tipične klišeje hororaca (tinejdžeri sami u kolibi, mudri starac ih upozorava na opasnost, prva strada radodajka), no likovi u filmu i sami spominju 'Evil Dead' i ostale horor klasike, kao da autori žele poručiti da su i sami svjesni da priča nije originalna.

Ipak, zanimljivo je vidjeti norvešku verziju horora u debelom snijegu, a uz spomenuti 'Evil Dead' vezana je i urnebesna scena kada junak 'Planine živih mrtvaca' motornom pilom odsjeca vlastitu ruku. Uz više takvih scena, film bi bio još zabavniji, što pokazuje posljednji dio filma kada autori 'otpuštaju kočnicu' i odlaze do kraja u svijet bolesnog humora. Toliko zasad, a vrlo brzo možete očekivati i završni raport te objavu pobjednika Libertasa. 

Komentari

Nema komentara.